#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Psychodermatologie a klinická praxe


Psychodermatology and Clinical Praxis

Psychodermatology involves many different types of conditions that lie between fields of psychiatry and dermatology. Most psychodermatological conditions can be classified into different categories: psychophysiological disorders, primary psychiatric disorders, secondary psychiatric disorders, and the use of psychotropic agents for purely dermatological indications. Psychosomatic aspects are part of psychodermatology based on the biopsychosocial model. International and interdisciplinary cooperation of dermatologists, psychiatrists and clinical psychologists interested in psychodermatology have developed a consensus on the care and management of psychodermatological disorders. It provides a background for using research in the field of ultrastructure of the skin, psychoneuro-endocrino-immulogy, psychopharmacology and psychotherapy and develops more comprehensive and humanistic approach to dermatology patients.

Key words:
psychodermatology – interdisciplinary cooperation – comprehensive dermatology therapy


Autoři: R. Pánková
Působiště autorů: Dermatovenerologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha přednosta prof. MUDr. Jiří Štork, CSc.
Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, 80, 2005, No. 6, p. 332-334
Kategorie: Dermatologické subspecializace

Souhrn

Psychodermatologie rozšiřuje hraniční pásmo mezi dermatologií a psychiatrií. Základní okruhy jsou: psychofyziologické, primárně psychiatrické a sekundárně psychiatrické poruchy, narušené pocity vnímané kůží a využití psychofarmak v dermatologii z hlediska nepsychiatrické indikace. Zahrnuje celostní přístup k člověku ve zdraví a nemoci a biopsychosociální jednotu člověka. Mezinárodní mezioborová spolupráce dermatologů, klinických psychologů a psychiatrů je základem pro uplatnění vědeckých poznatků o ultrastruktuře kůže, psychoneuro-endokrino-imunologii, psychofarmakologii a psychoterapii v dermatologické praxi.

Cílem je zlepšení péče o dermatologické pacienty v rámci komplexní léčby, která zahrnuje psychofarmaka, psychoterapii, relaxační postupy a podpůrné skupiny pacientů.

Klíčová slova:
psychodermatologie – mezioborová spolupráce – komplexní léčba v dermatologii


Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#