#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Komplexní pojetí léčby chronických ran


Complex Management of Chronic Wounds

The author in this review emphasizes the complex approach to the management of chronic wounds.

Chronic wounds include:
leg ulcers, pressure ulcers, ulcerating malignancies, ulcers after necrosis debridement in the 3rd grade burns, surgical wounds healing ”per secundam”. Chronic wounds are associated with a long-term healing, high cost and a decrease of the quality of life. That’s why a rational attitude and a search for the most effective therapy of chronic wound together with a complex approach to the patient is necessary.

Healing of chronic wounds runs in three phases which leads to new granulation tissue formation and its reepithelization. Healing process is influenced by various local and systemic factors which should be taken in consideration for the choice of management strategy.

The complex care represents the main principle of the management of various types of wounds, especially chronic one, and encompasses topical, systemic, physical and, possibly, surgical therapy, as well as preventive measures and patient education.

Key words:
chronic wounds – etiology – therapy – prevention


Autoři: A. Pospíšilová
Působiště autorů: Dermatovenerologická klinika FN Brno přednostka prof. MUDr. Alena Pospíšilová, CSc.
Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, 80, 2005, No. 2, p. 82-86
Kategorie: Terapie, farmakologie a klinické studie

Souhrn

Autorka ve svém přehledovém článku zdůrazňuje komplexní přístup k léčbě chronických ran. K chronickým ranám patří: bércové vředy, dekubity, na povrch kůže exulcerující malignity, defekty po odloučení nekróz u popálenin III. stupně a per secundam se hojící pooperační rány.

Chronické rány jsou spojeny s dlouhou dobou hojení, vysokými ekonomickými náklady a sníženou kvalitou života nemocného. Proto je třeba k chronickým ranám přistupovat racionálně a hledat nejefektivnější terapeutickou koncepci s komplexním přístupem k nemocnému.

Hojení chronických ran probíhá ve třech fázích, ve kterých dochází k výstavbě nové granulační tkáně a k jejímu definitivnímu překrytí novým epitelem. Proces hojení ovlivňuje řada faktorů místního a celkového charakteru, které musí být respektovány při sestavování strategie léčby.

Komplexní péče, která je základním principem „wound management“ u ran všeho druhu, zejména chronických, zahrnuje léčbu zevní, systémovou, fyzikální, event. radikální, preventivní opatření a edukaci pacienta.

Klíčová slova:
chronické rány – etiologie – léčba – prevence


Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#