#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kontaktní přecitlivělost na kyselinu sorbovoua galan propylnatý


Contact Hypersensitivity to Sorbic Acid and Propyl Gallate

The authors describe the case of a female patient with the basic diagnosis of dermatitis seborrhoicafaciei who developed contact sensitization to sorbic acid and propyl gallate from dermatologicalexternal preparations, leading to the picture of contact eczema on the face and on the neck.Sorbic acid is a well known preservative in the food industry. It is also used for the preservation ofsome drugs for internal and external treatment and of some cosmetic preparations. Propyl gallateis present in some dermatological external preparations andcosmetic preparations as an antioxidantand it has also an antimicrobial effect. It is also used in the food industry.As to dermatological external preparations used by the patient sorbic acid is present in RetinA cream and Neoaquasorb cream, propyl gallate is present in cremor leniens and in oleopaste whichcontains adepts suillus stabilized by this antioxidant.Exacerbation of the facial eczema occurred also after administration of Pervinium for thetreatment of helminthosis as Pervinium also contain sorbic acid. In case of dermatoses of aneczematous character which do not improve after current external therapy, a detailed dermatoallergologicalexamination is indicated as chronicity of the disease may be kept up by contactsensitization to some constituent of external dermatological preparations incl. auxiliary substances.

Key words:
eczema contactum - auxiliary substances - preservatives - antioxidants - sorbic acid -propyl gallate


Autoři: E. Dastychová 1;  K. Pěnčíková 1;  M. Mořkovská 2;  M. Nečas 1
Působiště autorů: I. dermatovenerologická klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně přednostka prof. MUDr. Věra Semrádová, CSc. 2Kožní ambulance, Poliklinika Břeclav 1
Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, , 2003, No. 2, p. 68-74
Kategorie: Články

Souhrn

Je popsán případ pacientky se základní diagnózou dermatitis seborrhoica faciei, u které sevyvinula kontaktní senzibilizace na kyselinu sorbovou a galan propylnatý pocházející z dermatologickýchextern vedoucí k obrazu kontaktního ekzému v obličeji a na krku. Kyselina sorbová je známékonzervans v potravinářském průmyslu. Dále se používá také ke konzervaci některých léčiv prozevní i vnitřní terapii a některých kosmetických přípravků. Galan propylnatý je přítomen v některýchdermatologických externech a kosmetických přípravcích jako antioxidans, má také účinkyantimikrobiální. Je rovněž používán v potravinářském průmyslu.Z dermatologických extern, která používala pacientka, je kyselina sorbová přítomná v RetinuA krému a Neoaquasorbu krému, galan propylnatý je obsažen v cremor leniens a v oleopastě obsahujícíadeps suillus stabilizované tímto antioxidantem.K exacerbaci ekzému v obličeji došlo i po podání Pyrvinia k léčbě helmintózy, které rovněžobsahuje kyselinu sorbovou.V případě dermatóz ekzémového charakteru, které se nezlepšují běžnou zevní terapií, je vhodnédetailní dermatoalergologické vyšetření, neboť chronický průběh onemocnění může být udržovánkontaktní senzibilizací na některou obsahovou komponentu dermatologických extern, včetně látekpomocných.

Klíčová slova:
eczema contactum - pomocné látky - konzervanty - antioxidanty - kyselina sorbová- galan propylnatý

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská dermatologie


2003 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#