#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

30. VÝROČNÍ KONFERENCE EAU V MADRIDU


Autoři: Jan Šarapatka
Působiště autorů: Urologická klinika FN Olomouc
Vyšlo v časopise: Ces Urol 2015; 19(2): 168-169
Kategorie: Informace

20.−24. března se v Madridu konala 30. výroční konference Evropské urologické asociace. Kongres navštívilo přes 12 000 delegátů ze 117 zemí. Španělské hlavní město přivítalo své návštěvníky deštivým počasím a teplotami nižšími než v České republice.

Uvítací ceremonie jubilejního 30. ročníku se nesla v rytmu flamenca. Úvodního slova se zhostil generální sekretář EAU, prof. Per-Anders Abrahamsson, kterého následující den během plenární schůze vystřídal ve funkci generálního sekretáře prof. Chris Chapple. Při uvítací ceremonii byla také oceněna řada kolegů, tato část byla zajímavá i pro české urology, protože čestným členstvím EAU byl oceněn doc. Ladislav Jarolím.

Pohled do přednáškového sálu
Pohled do přednáškového sálu

Odborný program probíhal v rámci jednotlivých sekcí paralelně až ve 23 přednáškových sálech. Mimo panelových diskuzí a přednášek se delegáti mohli zúčastnit posterových sekcí, videoprezentací a také živých přenosů z operačních sálů. V nabídce byla takém pestrá nabídka placených ESU kurzů, které si delegáti mohli rezervovat online již před zahájením kongresu. Na výběr byly jednak kurzy teoretické, ale i velmi oblíbené praktické kurzy (hands-on training). V praktických kurzech byly k dispozici pod vedením zkušených lektorů trenažery na endoskopickou, laparoskopickou a robotickou operativu.

Zajímavou novinkou, která byla v Madridu představena, je bezpochyby start e-learningové knihovny pro urology − UROsource (http://uroweb. org/urosource/), v níž je k nalezení nepřeberné množství studijního materiálu, videí atd.

Tradičně byla hojně navštěvovaná sekce vyhrazená karcinomu prostaty. Diskuze byla multidisciplinární, svůj názor na problematiku vyjádřili nejen odborníci z pole urologie, ale i onkologie a radiologie.

Prof. Abrahamsson blahopřeje
doc. Jarolímovi k jeho čestnému členství v EAU
Prof. Abrahamsson blahopřeje doc. Jarolímovi k jeho čestnému členství v EAU

V sekci zobrazovacích metod byly hlavním tématem možnosti primární diagnostiky a stagingu karcinomu prostaty. První místo v zobrazení karcinomu prostaty multiparametrické magnetické rezonance (MP − MRI) již nelze popřít. V popředí zájmu však byla zejména nutnost poskytnout urologovi standartní protokol o vyšetření. B. M. Carey podrobně seznámil s klasifikací PI-RADS, na jejímž podkladě lze klasifikovat ložiska dle nálezu na MRI do pěti kategorií – od nesuspektního až po vysoce suspektní. Dalším tématem pak byly metody fúze obrazu získaného MRI či PET/CT se sonografií, což umožňuje provést cílenou biopsii suspektního ložiska. Velmi zajímavá byla diskuze pro a proti M. J. Roobol a J. Waltz , která se týkala využití MRI ke skríninku karcinomu prostaty. Ačkoliv argumenty pro MRI byly zajímavé, z uvedeného vyplynulo, že MRI v současnosti kritéria pro plošný skrínink nesplňuje.

Na konferenci taktéž zazněla nejnovější data z klinických studií s enzalutamidem u pacientů s metastatickým kastračně rezistentním karcinomem prostaty (mCRPC) − studie PREVAIL (fáze III) a TERRAIN (fáze II).

Prof. B. Tombal prezentoval data ze studie PREVAIL porovnávající enzalutamid s placebem u mužů s mCRPC v prechemoterapeutickém období. Aktuální data potvrdila významný benefit enzalutamidu na celkové přežití oproti placebu. Data taktéž potvrdila pozdější potřebu chemoterapie. Prof. Tombal dodal, že zahájit léčbu enzalutamidem u asymptomatického pacienta signifikantně oddálí rozvoj symptomů a má vliv na celkové přežití. Prof. A. Heidenreich prezentoval aktuální data studie TERRAIN, která porovnává enzalutamid a bicalutamid u časného mCRPC. Data ukázala, že enzalutamid má vliv na délku progression-free survival. Zároveň byla vyjádřena potřeba dalšího výzkumu ohledně rezistence a vedlejších účinků léčby.

Posterová sekce
Posterová sekce

30. výroční konference EAU byla vydařená, se spoustou zajímavých příspěvků, témat k diskuzi a možností konfrontace vlastních výsledků a zkušeností na mezinárodním poli.

Příští ročník se bude konat v Mnichově 11.−15. března 2016.

Dne 22. 6. 2015

Střet zájmů: žádný.

Prohlášení o podpoře: Zpracování tohoto sdělení nebylo podpořeno žádnou společností

Ilustrační foto: https://goo.gl/9Cnuac

Kontaktní adresa

MUDr. Jan Šarapatka

Urologická klinika FN Olomouc

I. P. Pavlova 6,

775 20 Olomouc

h.sarapatka@seznam.cz


Štítky
Dětská urologie Nefrologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Česká urologie

Číslo 2

2015 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#