#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Recenze knihy


Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2021; 84(5): 500
Kategorie: Recenze

R. F. Spetzler, M. Yashar S. Kalani, M. T. Lawton. Surgery of the Brainstem. New York: Thieme Stuttgart 2013, ISBN 978-1-62623-291-4,  eISBN 978-1-62623-292-1, cena 234,99 EUR.

Vynikající publikace renomovaných autorů zabývající se chirurgií v oblasti mozkového kmene. V této oblasti jsou na malé ploše lokalizovány ascendentní i descendentní dráhy, životně důležitá centra a také řada jader hlavových nervů. Přestože 10 % dětských nádorů a 5 % vaskulárních anomálií je lokalizováno v mozkovém kmeni, řada neurochirurgů se v této lokalitě obává operovat. Moderní medicína, zejména rozvoj funkční MR, navigace a mikrochirurgické techniky, však v mnoha případech umožňuje chirurgickou léčbu i v takto významné oblasti mozku. Publikace je srozumitelným návodem k léčbě různých jednotek nejenom v oblasti mozkového kmene, ale také v oblasti bazálních ganglií, talamu. Text je rozdělen do 7 sekcí a 33 kapitol. První sekce pojednává o historii operování v mozkovém kmeni. V druhé sekci najdeme podrobnou anatomii, vývoj a možné patologické jednotky, třetí sekce je zaměřena na dia­gnostiku, zobrazovací metody a monitoring. Čtvrtá sekce již popisuje chirurgické přístupy do jednotlivých oblastí, sekce V–VII rozebírají nádorová a cévní onemocnění dětského a dospělého věku, vč. ischémií, aneuryzmat, kavernomů, arteriovenózních malformací. Vše je perfektně dokumentováno více než 500 vysoce kvalitními obrázky a schématy. Kniha je určena všem odborníkům zabývajícím se dia­gnostikou a operační léčbou v oblasti mozkového kmene, bazálních ganglií a talamu, a to nejenom neurochirurgům, ale také neurologům a radiologům. Čtenáři zde naleznou moderní a komplexní pohled na tuto relativně opomenutou problematiku.

prof. MUDr. Pavel Haninec, CSc.

 

A. K. Mahapatra, R. Midha, S. Sinha. Surgery of Brachial Plexus. New York: Thieme Stuttgart 2013, ISBN 978-93-85062-49-0, eISBN 978-93-85062-50-6, cena 79,99 EUR.

V této publikaci jsou shrnuty zkušenosti indické neurochirurgické společnosti s dia­gnostikou a léčbou poranění pažní pleteně. Autoři se snaží o komplexní pohled na tuto problematiku, a tudíž je řada kapitol vypracována také zahraničními autory. Kniha má celkem 16 kapitol logicky členěných na jednotlivé celky jako např.: základní a aplikovaná anatomie plexus brachialis, klinické hodnocení pacientů s poraněním pažní pleteně, dia­gnostika, porodní poranění pažní pleteně, chirurgická strategie léčby a další. Jednotlivé kapitoly jsou doplněny kvalitními ilustracemi a soudobou literaturou. Celkově publikace podává koncizní a aktuální informace, které poskytují dostatečný základ pro dia­gnostiku a strategii léčby těchto závažných poranění.

prof. MUDr. Pavel Haninec, CSc.


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 5

2021 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#