#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Recenze knih


Autoři: prof. MUDr. Pavel Haninec, CSc.
Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2020; 83/116(4): 452
Kategorie: Recenze

R. Loch Macdonald. Neurosurgical Operative Atlas. Vascular Neurosurgery. 3rd ed. New York: Thieme Stuttgart 2013, ISBN 978-1-62623-110-8, eISBN 978-1-62623-930-3, cena 234,99 EUR.

Publikace představuje nejnovější techniky v endoskopické, endovaskulární a mikrochirurgické technice v léčbě cerebrovaskulárních onemocnění. Jde již o 3. přepracované vydání, které je doplněno o současné poznatky. Má 294 stran a 291 ilustrací vč. schémat, anatomických preparátů a operačních situací. Obsahuje 38 operačních videí, která slouží krok za krokem k demonstraci složitých případů. Kapitoly 1–5 jsou obecné. Zabývají se vaskulárním a mikrochirurgickým instrumentáriem a vybavením pracoviště. Najdeme zde i úvahy a diskuzi o technikách endovaskulárních vs. chirurgických v léčbě mozkových aneuryzmat. Podrobně je zde popsána chirurgická operační technika, pterionální přístup a minimálně invazivní přístupy k aneuryzmatům. Poté následují specifické přístupy a techniky k různým výdutím, arteriovenózním malformacím, bypassům a dalším cerebrovaskulárním onemocněním vč. problematiky stenóz arteria carotis interna. Vcelku se jedná o vynikající publikaci a operační atlas určený odborníkům na cévní onemocnění mozku.

prof. MUDr. Pavel Haninec, CSc.

M. L. Carlson, M. J. Link, C. L.W. Driscol et al. Comprehensive Management of Vestibular Schwannoma. New York: Thieme Stuttgart 2013, ISBN 978-1-62623-331-7, eISBN 978-93-62623-332-4,  cena 174,99 EUR.

Vestibulární schwannóm je benigní, ne příliš častý nádor, který je v zorném poli neurochirurgů, ale také otorinolaryngologů a radiologů. Pokroky v mikrochirurgické technice a také pokroky v radiochirurgii a radioterapii a dokonalá znalost přirozeného průběhu onemocnění vedou postupně k modernímu a sofistikovanému způsobu léčby. Comprehensive Management of Vestibular Schwannoma je dílem především odborníků z Mayo Clinic, ale také renomovaných mezinárodních odborníků na dané téma. Kniha pokrývá celé spektrum problematiky vestibulárního schwannómu. Má 569 stran a je rozdělena do 84 kapitol. Vše je doplněno vynikajícími ilustracemi. Anatomicko-chirurgickou kapitolu napsal Albert L. Rhoton. Na konci každé kapitoly najde čtenář souhrn v tabulkách, který umožňuje rychlou a dostatečnou orientaci v jednotlivých oblastech dané problematiky. Publikaci lze doporučit neurochirurgům, ale také otorinolaryngologům a radiologům specializujícím se na dia­gnostiku a léčbu tohoto onemocnění. Podává moderní, racionální, a dá se říct, vyčerpávající pohled na vestibulární schwannóm.

prof. MUDr. Pavel Haninec, CSc.


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 4

2020 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#