#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Gastrointestinální onkologie


Autoři: Koller T.
Působiště autorů: V. interná klinika LF UK a UN Bratislava
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2020; 74(5): 376

Vážení čtenáři gastroenterologie a hepatologie,


na vrcholu pandemie, dostáváte své ruce na páté číslo našeho časopisu, který je tradičně věnován problematice gastrointestinální onkologie. V zemích nejvíce postižených pandemií se očekává, že počet úmrtí na rakovinu, kterým se lze vyhnout, zvýší, pokud se jejich diagnóza zpozdí. Prevence a léčba rakoviny je proto jednou z oblastí medicíny, které bychom měli udržet v provozu, a to navzdory hrozícímu kolapsu zdravotního systému.

Onkologické otázky jsou věnovány aktuálnímu počtu původních prací s cílem identifikovat rizikový profil pacientů, u kterých bylo zjištěno, že mají během screeningu pokročilou kolorektální neoplazii. Léčba kolorektálního karcinomu se zabývá rozsáhlou recenzní prací, která se snaží shrnout současné znalosti faktorů, které by mohly předpovědět reakci na neoadjuvantní chemoterapii rakoviny konečníku. Hepatologická onkologie je věnována přehledové práci dokumentující v minulosti nelichotivou realitu screeningu hepatocelulárního karcinomu na Slovensku, který se snad již dnes pohybuje příznivým směrem. Onkologické téma je doplněno původní zprávou o zkušenostech s dlouhodobou léčbou s analogy somatostatinu u pacientů s neuroendokrinními nádory a instruktážní kazukovou zprávou o vzácném případu akutního postižení jater u těžko detekovatelného maligního.

Současné problémy během pandemie jsou řešeny v přehledu znalostí, které byly dosud zveřejněny o dopadu covid-19 na trávicí trakt, stejně jako o rizicích, které tato infekce představuje pro pacienty se stávajícími onemocněními trávicího traktu a jater. Duodenoskop na jedno použití je také žhavou novinkou, proto podáváme zprávu o jeho prvním použití v našich zemích. V čísle také poskytujeme rozsáhlý přehled s novým pohledem na aktuální statistiky o reálných účincích dlouhodobé léčby inhibitory protonové pumpy. Toto číslo je zakončeno další poučnou kazuní zprávou o vzácném, ale závažném dopadu cirhózy na oběhový systém.

Kolegové, v těchto těžkých časech vám přeji především solidní zdraví a přeji vám, abyste našli klidné chvíle, kdy si přečtete aktuální počet gastroenterologie a hepatologie.

Doc. MUDr. Tomáš Koller, PhD.

coeditor sekce gastrointestinální onkologie

koller.tomas@gmail.com


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#