#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výstava Vcházení do krajinomalby a krajinářské fotografie


Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2022; 71, 234
Kategorie: Zprávy

Výstava s názvem Vcházení do krajinomalby a krajinářské fotografie (západ Moravy a přilehlé Čechy) ukázala mezi 10. květnem a 30. říjnem 2022 návštěvníkům prostřednictvím obrazů a fotografií proměny území – tematicky zaměřené na západní Moravu a přilehlé okolí – za posledních 100 let. Muzeum Brněnska, p. o. – Podhorácké muzeum spojilo své síly společně s Ústavem geoniky AV ČR, v. v. i., Mendlovou univerzitou v Brně, Výzkumným ústavem Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v. v. i. a Technologickou agenturou ČR, a připravili výstavní expozici, kde se návštěvník pomocí obrazů, maleb či fotografií ponořil do scenérie západní Moravy. Nejednalo se jen o estetický zážitek z umění, koncepce projektu je daleko širší a zabývá se výsledky zkoumání, založeném na dohledávání míst reálných předloh krajinomaleb a starých krajinářských fotografií, následného zhotovení srovnávací fotodokumentace a interpretaci změn krajiny s použitím místopisných a literárních pramenů. Změny krajiny jsou obvykle studovány s pomocí starých a novějších map, leteckých a družicových snímků; využívá se ještě poznatků o výskytu a rozšíření rostlin. Některé fotografie zaznamenaly svědectví o způsobu využívání terénu v minulosti, o typech rostlinných společenstev, dokonce o konkrétních druzích rostlin, které bylo možné v obrazech identifikovat. Poněvadž je vegetace nejnápadnější a navíc v závislosti na hospodaření proměnlivým prvkem krajiny, jak uvádějí autoři v panelových textech, byly změny krajiny interpretovány také z hlediska změn flóry. Vše bylo záměrně doplněno i o herbářové sbírky rostlinstva či ukázky rostlinných otisků na zkamenělinách.


Průzkum lokalit ukázal, jak se změnilo během století, ale i jen během několika desítek let rostlinstvo, terén i využití krajiny. V Předklášteří, kde byla výstava nainstalována, bylo tak možné vcházet i přímo do vedut např. malíře 19. století Františka Richtera, do maleb známých krajinářů Josefa Jambora, Aloise Kalvody, Aloise Lukáška nebo Bobeše Svobody. Tišnovské prostředí nejvíce zaznamenali na svých plátnech zdejší rodáci výtvarníci Zdena a Emanuel Ranný.

Podobně zaměřená výstava proběhla v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě, v Galerii Josefa Jambora v Tišnově, v Jihomoravském muzeu ve Znojmě, v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně, v Muzeu ve Šlapanicích, a to vždy s přihlédnutím na krajinu daného regionu. I nadále se můžeme těšit na další výstavní počiny, neboť proměna krajiny nadále probíhá a čas ji nezastaví …

Miroslava Šudomová

Muzeum Brněnska – Památník písemnictví na Moravě



Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 5

2022 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#