Příznivé účinky rutinu, kvercitrinu a kvercetinu na nespecifické střevní záněty


Autoři: M. Rabišková 1;  T. Bautzová 1;  K. Dvořáčková 1;  J. Spilková 2
Působiště autorů: University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Faculty of Pharmacy, Department of Pharmaceutics, Czech Republic 1;  Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, Department of Pharmacognosy, Czech Republic 2
Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2009; 58, 47-54
Kategorie: Přehledy a odborná sdělení

Souhrn

Cílem přehledného článku bylo dosáhnout hlubšího pochopení ve vědeckých časopisech publikovaných účinků flavonolů, zejména rutinu, kvercitrinu a jejich aglykonu kvercetinu, s důrazem na jejich potenciální příznivé působení u nespecifických střevních zánětů. Výzkum v oblasti flavonoidů v několika posledních létech významně vzrostl a objevila se řada nových skutečností týkajících se jejich absorpce, metabolismu a možných mechanismů účinků. Článek uvádí nedávno publikované výsledky získané v pokusech in vitro a experimentech in vivo na zvířecích modelech. Další výzkum zaměřený na klinické účinky rutinu může být důležitý pro vývoj nové léčivé látky k terapii nespecifických střevních zánětů v humánní medicíně.

Klíčová slova:
nespecifické střevní záněty – flavonoly – absorpce – metabolismus – účinky


Zdroje

1. Katz, J. A., Itoh, J., Fiocchi, C.: Curr. Opin. Gastroenterol., 1999; 15, 291–297.

2. Grip, O., Janciauskiene, S., Lindgren, S.: Curr. Drug Targets Inflamm. Allergy, 2003; 2, 155–160.

3. Bone, R. C.: Ann. Intern. Med., 1991; 114, 332–333.

4. Feldmann, M., Brennan, F. M., Maini, R. N.: Annu. Rev. Immunol., 1996; 14, 397–440.

5. Schwertschlag, U. S. et al.: Leukemia, 1999; 13, 1307–1315.

6. Grisham, M. B. et al.: J. Investig. Med., 2002; 50, 272–283.

7. Comalada, M. et al.: Eur. J. Immunol., 2005; 35, 584–592.

8. Middleton, E., Kandaswami, C.: In: Klurfeld D. M. (Ed): Nutrition and immunology. New York: Plenum Press 1993; 239–266.

9. Mora, A. et al.: Biochem. Pharmacol., 1990; 40, 793–797.

10. Hertog, M. G. et al.: Lancet, 1993; 342, 1007–1011.

11. Nair, H. K. et al.: Clin. Diagn. Lab. Immunol., 2004; 11, 63–69.

12. Fan, P. S. et al.: Acta Pharmacol. Sin., 2003; 24, 1231–1234.

13. Nguyen, T. T. et al.: Carcinogenesis, 2004; 25, 647–659.

14. Wattel, A. et al.: J. Cell. Biochem., 2004; 92, 285–295.

15. Shen, S. C. et al.: J. Cell. Biochem., 2003; 89, 1044–1055.

16. Cruz, T. et al.: Life Sci., 1998; 62, 687–695.

17. Camuesco, D. et al.: Br. J. Pharmacol., 2004; 143, 908–918.

18. Gálvez, J. et al.: Studies in Natural Products Chemistry, 2001; 25, 607–649.

19. Day, A. J. et al.: Biochem. Pharmacol., 2003; 65, 1199–1206.

20. Kim H. et al.: Pharm. Res., 2005; 22, 1499–1509.

21. Manach, C. et al.: FEBS Lett., 1998; 426, 331–336.

22. Murota, K., Terao, J.: Archives of Biochemistry and Biophysics, 2003; 417, 12–17.

23. Nemeth, K. et al.: Eur. J. Nutr., 2003; 42, 29–42.

24. Nemeth K., Piskula M. K.: Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 2007; 47, 397–409.

25. Gee, J. M. et al.: Free Radic. Biol. Med., 1998; 25, 19–25.

26. Depeint, F.et al.: Proc. Nutr. Soc., 2002; 61, 97–103.

27. Arts, I. C. W. et al.: J. Nutr., 2002; 132, 2823–2832.

28. Berrin, J. G. et al.: Eur. J. Biochem., 2002; 269, 249–258.

29. Scalbert, A. et al.: Biomed. Pharmacother., 2002; 56, 276–282.

30. Murota, K., Terao, J.: FEBS Lett., 2005; 579, 5343–5346.

31. Crespy, V. et al.: J. Nutr., 2001; 131, 2109–2114.

32. O’Leary K. A. et al.: Biochem. Pharmacol., 2003; 65, 479–491.

33. Day, A. J. et al.: FEBS Lett., 2000; 468, 166–170.

34. Carbonaro, M., Grant, G.: Ann. Nutr. Metab., 2005; 49, 178–182.

35. Scalbert, A., Williamson, G.: J. Nutr., 2000; 130, 2073S–2085S.

36. Hollman, P. C. H.: Pharm. Biol., 2004; 42, 74–83.

37. Aura, A. M. et al.: J. Agric. Food Chem., 2002; 50, 1725–1730.

38. Kim, D. H. et al.: Arch. Pharm. Res., 1998; 21, 17–23.

39. Rechner, A. R. et al.: Free Radic. Biol. Med., 2002; 33, 220–235.

40. Williamson, G. et al.: Biochem. Soc. Trans., 2000; 28, 16–22.

41. Spencer, J. P. et al.: Biochem. J., 2003; 372, 173–181.

42. Hackett, A. M.: In: Cody, V., Middleton, E., Harborne, J. B. (eds.): Plant flavonoids in biology and medicine. NewYork: Liss 1986; 177–194.

43. O’Leary, K. A. et al.: FEBS Lett., 2001; 503, 103–106.

44. Shimoi, K. et al.: Drug Metab. Dispos., 2001; 29, 1521–1524.

45. Sakamoto, H. et al.: Biochim. Biophys. Acta, 2002; 1573, 171–176.

46. Crespy, V. et al.: Am. J. Physiol., 1999; 277, G120–G126.

47. Chen, X. et al.: Pharm. Res., 2005; 22, 892–901.

48. Wittig, J. et al.: J. Chromatogr. B, 2001; 753, 237–243.

49. Janisch, K. M. et al.: Free Radic. Res., 2004; 38, 877–884.

50. Mullen, W. et al.: J. Agric. Food Chem., 2002; 50, 6902–6909.

51. Clarke, D. B. et al.: Anal. Biochem., 2002; 309, 158–172.

52. Nijveldt, R. J. et al.: Am. J. Clin. Nutr., 2001; 74, 418–425.

53. Yao, L. H. et al.: Plant Food Human Nutr., 2004; 59, 113–122.

54. Moreira, A. et al.: Biochem Pharmacol., 2004; 68, 1939–1946.

55. Yang K. et al.: Carcinogenesis, 2000; 1, 1655–1660.

56. Peres W. et al.: J. Hepatol., 2000; 33, 742–750.

57. Kwon, K. H. et al.: Biochem. Pharmacol., 2005; 69, 395–406.

58. Banerjee, T., Van der Vliet, A., Ziboh, V. A.: Prostag. Leukotr. Essent. Fatty Acids, 2002; 66, 485–492.

59. De Pascual, T. S. et al.: J. Nutr., 2004; 134, 552–557.

60. Gonzáles–Gallego, J., Sánchez-Campos, S., Tunón, M. J.: Nutr. Hosp., 2007; 22, 3–15.

61. Middleton, E., Kandaswami, C., Theoharides, T. C.: Pharmacol. Rev., 2000; 52, 673–751.

62. Ruiz, P. A., Haller, D.: J. Nutr., 2006; 136, 664–671.

63. Jiang, B. et al.: J. Biol. Chem. 2004; 279, 1323–1329.

64. Wadsworth, T. L., Koop, D. R.: Chem. Biol. Interact., 2001; 137, 43–58.

65. Wadsworth, T. L., McDonald, T. L., Koop, D. R.: Biochem. Pharmacol., 2001; 62, 963–974.

66. Cho, S. Y. et al.: Mol. Cell Biochem., 2003; 243, 153–160.

67. Odontuya, G., Hoult, J., Houghton, P. J.: Phytother. Res., 2005; 19, 782–786.

68. García-Mediavilla, M. V. et al.: Eur. J. Pharmacol., 2007; 557, 221–229.

69. Brigelius-Flohe, R., Banning, A.: Free Radic. Biol. Med., 2006; 40, 775–787.

70. Andreadi, C. K. et al.: Mol. Pharmacol., 2006; 69, 1033–1040.

71. Collins, T.: Lab. Invest. 1993; 68, 499–508.

72. Mortensen, R. F.: Immunol. Res., 2001; 24, 163–176.

73. Yoshioka, Y. et al.: Int. Immunopharmacol., 2008; 8, 1802–1807.

74. Ruiz, P. A. et al.: J. Nutr., 2007; 137, 1208–1215.

75. Ohkawara, T. et al.: Immunol. Lett., 2006; 107, 148–154.

76. Neurath, M. F., Becker, C., Barbulescu, K.: Gut, 1998; 43, 856–860.

77. Ogataand, H., Hibi, T.: Curr. Pharm. Des., 2003; 9, 1107–1113.

78. Yanand, F. D., Polk, B.: J. Biol. Chem., 1999; 274, 3631–3636.

79. Sánchez de Medina, F. et al.: Life Sci., 2002; 70, 3097–3108.

80. Walle, T.: Free Radic. Biol. Med., 2004; 36, 829–837.

81. Halme, L. et al.: World J. Gastroenterol. 2006; 12, 3668–3672.

82. McGovern, D. P. B. et al.: Inflamm. Bowel Dis. 2009; 15, 75–83.

83. Galati, G. et al.: Free Radic. Biol. Med., 2001; 30, 370–382.

84. Walle, T., Vincent, T. S., Walle, U. K.: Biochem. Pharmacol., 2003; 65, 1603–1610.

Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 2

2009 Číslo 2

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Příběh jedlé sody
nový kurz
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Krvácení v důsledku portální hypertenze při jaterní cirhóze – od pohledu záchranné služby až po závěrečný hepato-gastroenterologický pohled
Autoři: PhDr. Petr Jaššo, MBA, MUDr. Hynek Fiala, Ph.D., prof. MUDr. Radan Brůha, CSc., MUDr. Tomáš Fejfar, Ph.D., MUDr. David Astapenko, Ph.D., prof. MUDr. Vladimír Černý, Ph.D.

Rozšíření možností lokální terapie atopické dermatitidy v ordinaci praktického lékaře či alergologa
Autoři: MUDr. Nina Benáková, Ph.D.

Léčba bolesti v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. PhDr. Zdeňka Nováková, Ph.D.

Revmatoidní artritida: včas a k cíli
Autoři: MUDr. Heřman Mann

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se