Silybum marianum in vitro


Silybum marianum in vitro

Callus and suspension cultures of Silybum marianum were derived and the growth and productioncharacteristics were assayed. The maximal production of flavonolignans was achieved at thebeginning of cultivation, i.e. on day 10 after inoculation in MS medium with α-NAA and on day 15after inoculation in MS medium with 2.4-D with continuous growth of the culture. The content ofsilymarin in the plant drug was 3.05%, in the in vitro culture it was just tenths of percents. TLCanalysis revealed that the spectrum of flavonolignans of the drug differed from the spectrum offlavonolignans produced by tissue cultures. No differences in the spectra of flavonolignans producedby the callus and suspension cultures were observed. The test for antioxidative activity against theDPPH-radical demonstrated marked antioxidative properties of substances produced by the cultureof Silybum marianum.

Key words:
Silybummarianum– callus and suspension cultures – flavonolignans – antioxidativeactivity


Autoři: L. Tůmová;  K. Gallová;  J. Řimáková
Působiště autorů: Katedra farmakognozie Farmaceutické fakulty Unvierzity Karlovy, Hradec Králové
Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2004; , 135-140
Kategorie: Články

Souhrn

Byla odvozena kalusová a suspenzní kultura Silybum marianum a stanoveny růstové a produkčnícharakteristiky.Maximální produkce flavonolignanů bylo dosaženo na počátku kultivace, tj. 10. denod inokulace v MS médiu s α-NAA a 15. den od inokulace v MS médiu s 2,4-D za stálého růstukultury. Obsah silymarinu v droze činil 3,05 %, v kultuře in vitro jen desetiny procent.Z TLCanalýzyvyplývá, že spektrum flavonolignanů drogy se liší od spektra flavonolignanů produkovanýmitkáňovými kulturami. Rozdíl spektra flavonolignanů produkovaných kalusovou a suspenzní kulturounebyl zaznamenán. Test na antioxidační aktivitu proti DPPH-radikálu prokázal výraznéantioxidační vlastnosti látek produkovaných kulturou Silybum marianum.

Klíčová slova:
Silybum marianum – kalusová a suspenzní kultura – flavonolignany –antioxidační aktivita

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie


2004 Číslo 3

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se