#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Porucha fertility spojená s nediferencovaným onemocněním pojiva


Fertility disorder associated with undifferentiated connective tissue disease

In this article, we present the issue of pregnancy complications in patients with rheumatic diseases with a summary of the available literature. In the case report, we focus on the case of a patient with undifferentiated connective tissue disease (UCTD), who suffered from repeated spontaneous abortions in the first trimester of pregnancy, even with the use of assisted reproduction methods, without evidence of antiphospholipid syndrome or other genetic, anatomical or hormonal causes. From the literature, we find that the association of this and other complications of pregnancy, such as low birth weight, premature birth, preeclampsia, or even cesarean delivery, with chronic rheumatic inflammatory diseases, including UCTD, has been repeatedly described by many authors. In clinical practice, there is still a lack of experience in how to approach such patients, and the possibilities of therapy for these complications are limited. In the management of our patient, we consulted a currently ongoing randomized trial ILIFE (Immunosuppressants for LIving FEtuses), which aims to ascertain the effect of immunosuppressive therapy on the outcome of pregnancy in patients with UCTD suffering from repeated miscarriage. After starting a similar treatment protocol, our patient spontaneously became pregnant within 2 months of therapy initiation, and less than a year later, the patient gave birth to a healthy child.

Keywords:

complications of pregnancy in patients with a rheumatic disease – undifferentiated connective tissue disease – therapy of complications


Autoři: Š. Tichý
Působiště autorů: Revmatologická klinika 1. LF UK Praha ;  Revmatologický ústav Praha
Vyšlo v časopise: Čes. Revmatol., 30, 2022, No. 3, p. 134-138.
Kategorie: Kazuistika

Souhrn

V článku představujeme problematiku komplikací těhotenství u pacientek s revmatickým onemocněním se shrnutím dostupné literatury. V kazuistice se pak věnujeme případu pacientky s nediferencovaným onemocněním pojiva (UCTD), která trpěla opakovanými spontánními aborty v prvním trimestru těhotenství i za použití metod asistované reprodukce, a to bez průkazu antifosfolipidového syndromu či jiných genetických, anatomických nebo hormonálních příčin. Z literatury zjišťujeme, že asociace této i dalších komplikací těhotenství, jako jsou nízká porodní váha, předčasný porod, preeklampsie nebo i porod císařským řezem, s chronickými revmatickými zánětlivými onemocněními, včetně UCTD je popisována opakovaně mnoha autory. V klinické praxi zatím chybí zkušenosti jak k takovým pacientkám přistupovat a možnosti terapie těchto komplikací jsou omezené. V managementu naší pacientky jsme čerpali z aktuálně probíhající randomizované studie ILIFE (Immunosupressants for LIving FEtuses), která má za cíl popsat efekt imunosupresivní terapie na výsledek těhotenství právě u pacientek s UCTD trpících opakovanými potraty. Po zahájení obdobného léčebného protokolu u naší pacientky došlo ke spontánnímu otěhotnění do 2 měsíců od zahájení terapie a po necelém roce pacientka porodila zdravé dítě.

Klíčová slova:

komplikace těhotenství u pacientek s revmatickým onemocněním – nediferencované onemocnění pojiva – terapie komplikací

ÚVOD DO PROBLEMATIKY

Otázka gravidity, jejího plánování a možných komplikací je u pacientek s chronickým revmatickým zánětlivým onemocněním v mnoha aspektech detailně prozkoumána. Mezi odbornou veřejností jsou dobře známy specifické komplikace ze strany plodu ve formě novorozeneckého lupusu, potažmo vzácnějšího vrozeného srdečního bloku u pacientek se systémovým lupusem při přítomnosti anti-Ro protilátek, či komplikace gravidity spojené s protrombotickým stavem v rámci antifosfolipidového syndromu, které jsou rovněž součástí jeho klinických kritérií. Důkazem toho jsou i oficiální doporučení Evropské aliance revmatologických asociací (EULAR) pro péči o tato dvě onemocnění při plánování rodičovství (1). Důraz je v klinické praxi rovněž kladen na možnosti terapie revmatických onemocnění v období těhotenství a kojení. Zavedeným postupem je nutná úprava terapie konvenčními chorobu modifikujícími antirevmatiky (DMARDs) z důvodu teratogenních účinků některých z nich. Co se týče bezpečnosti biologických preparátů v těhotenství, dostupná doporučení se týkají především inhibitorů TNF, zatímco u novějších biologických preparátů a tsDMARDs je zatím situace nejistá a vzhledem k nedostatku dat se jejich užití v těhotenství nedoporučuje (2).

Otázka vlivu dalších revmatických chorob na úspěšnost početí nebo průběh a výsledek těhotenství je však v každodenní praxi diskutována méně, i když v recentní době narůstá počet vědeckých prací věnujících se této problematice. U pacientek s revmatoidní artritidou byla například opakovaně popsána významně prodloužená doba početí oproti zdravé populaci (3, 4, 9). Doba k početí je nejspíše ovlivněna jednak nepřímo zhoršením sexuálních funkcí při RA, ale i užívanou medikací (3, 4). Zde je často zmiňován negativní dopad terapie nesteroidními antirevmatiky mechanismem porušené syntézy prostaglandinů v procesu ovulace nebo negativní efekt vyšších dávek glukokortikoidů. Naopak se diskutuje pozitivní vliv terapie konvenčními i biologickými chorobu modifikujícími léky v době před početím (5, 6). Doba k početí je nejspíše ovlivněna i přímo chorobou, tedy prozánětlivým stavem. Závažnějším důsledkem prozánětlivého posunu je však porucha mezibuněčné signalizace a změny na úrovni endoteliální funkce uteroplacentární jednotky, které jsou zřejmě důvodem častějšího výskytu komplikací v průběhu těhotenství od nízké porodní váhy a předčasného porodu až po závažnější situace typu intrauterinní růstové retardace, preeklampsie, eklampsie nebo opakované potraty, a to napříč revmatologickými diagnózami (5–11).

Co se péče o gravidní pacientky týče, pozornosti by neměla uniknout přehledná studie preCARA publikovaná v roce 2021, která byla navržena k posouzení úspěšnosti terapie k cíli u těhotných pacientek s revmatoidní artritidou a která prokázala dosažení a udržení nízké aktivity až u 80 % nemocných při sledování předem stanoveného protokolu, který vycházel z doporučení EULAR (9).

V této kazuistice se však věnujeme specifické problematice tzv. rekurentních spontánních abortů coby komplikaci základního onemocnění u pacientek s nediferencovaným onemocněním pojiva (UCTD), a možností jejího terapeutického ovlivnění.

NEDIFERENCOVANÉ ONEMOCNĚNÍ POJIVA A TĚHOTENSTVÍ

Nediferencované onemocnění pojiva je heterogenní skupina onemocnění nejčastěji definovaná přítomností alespoň jednoho příznaku a alespoň jedné protilátky typických pro revmatická onemocnění, kdy v praxi je ve většině případů zjištěna pozitivita antinukleárních protilátek (ANA) (někdy udávaná přímo jako druhé dg. kritérium), a dále trvání alespoň 3 roky, zatímco onemocnění nesplňuje klasifikační kritéria žádné specifické revmatologické choroby. Nejčastějšími příznaky onemocnění jsou artralgie nebo artritidy, Raynaudův fenomén, hematologické abnormality (trombocytopenie, leukopenie) nebo fotosenzitivita a jiné specifické kožní léze. Kromě ANA je udávána častá pozitivita anti-Ro a na třetím místě anti-RNP. Asociované jsou rovněž antifosfolipidové protilátky. Udává se, že jen třetina pacientů v pětiletém horizontu vyvine specifické revmatické onemocnění, z nichž se nejčastěji objevuje systémový lupus, zatímco většina pacientů setrvá v tzv. stabilní UCTD, která však může svým průběhem významně snižovat kvalitu života (10, 12–14).

Zdá se, že diagnóza UCTD je výrazně poddiagnostikovanou jednotkou, a to především u fertilních žen. V práci prof. Spinillo z roku 2016 byl 6 let prováděn revmatologický screening všech pacientek procházejících přes těhotenskou poradnu kliniky gynekologie a porodnictví v Pavii. Výsledkem práce byla diagnóza UCTD ve 2,5 % všech vyšetřených matek (n = 5232), dalece přesahující všechny ostatní revmatologické diagnózy (7). Ve stejné práci byl rovněž sledován výskyt komplikací těhotenství u matek s nově zachycenou revmatologickou diagnózou. Komplikace v podobě nízké porodní hmotnosti, fetální růstové restrikce, předčasného porodu, preeklampsie a eklampsie nebo i porodu císařským řezem byly u všech zachycených diagnóz, včetně UCTD, signifikantně častější. Zajímavou a méně často sledovanou komplikací jsou pak rekurentní spontánní aborty (RSA). Definice RSA je udávána nejčastěji jako tři a více potratů z neznámé etiologie za život pacientky (5, 15), přičemž k potratům často dochází v prvním trimestru těhotenství. V obecné populaci se nejedná se o zcela vzácnou komplikaci, je odhadováno, že až 15 % všech rozpoznaných těhotenství končí abortem a opakovaná ztráta těhotenství postihuje až 5 % párů pokoušejících se o početí, přičemž po vyloučení anatomických, genetických, infekčních nebo hormonálních příčin zůstává alespoň polovina případů bez jasné etiologie (17).

Co se týče asociace opakovaných spontánních potratů s UCTD, v multicentrické studii prof. Radina z roku 2020 byl retrospektivně sledován výsledek celkem 224 těhotenství pacientek s diagnózou UCTD, přičemž závěrem této studie byla ztráta těhotenství v pětině případů, v drtivé většině v prvním trimestru těhotenství. Pokud zvážíme, že UCTD by skutečně mohla být výrazně poddiagnostikovaná klinicky němá diagnóza v populaci gravidních žen, jak uvádí prof. Spinillo, nabízí se spojitost mezi právě tímto onemocněním a rekurentními aborty.

STUDIE ILIFE

V reakci na výše uvedenou asociaci aktuálně probíhá randomizovaná studie v univerzitní nemocnici v Šanghaji s cílem porovnání efektu imunosupresivní terapie versus placebo u pacientek s diagnózou UCTD trpících rekurentními aborty. Vstupní kritéria jsou fertilní věk a pokoušení se o početí, diagnóza UCTD a diagnóza RSA. Podstatnou položkou jsou však kritéria exkluzivní, kde je na prvním místě antifosfolipidový syndrom, stejně jako další genetické, anatomické, hormonální nebo infekční příčiny poruchy těhotenství – jinak řečeno, u pacientek přijatých do studie se předpokládá imunopatologický podklad a příčina abortů není vysvětlitelná jiným způsobem, především pak antifosfolipidovým syndromem. Pacientky jsou po randomizaci rozděleny do tří skupin. První je léčena doposud standardně zavedenou antikoagulační a antiagregační terapií, druhá navíc prednisonem a třetí prednisonem a hydroxychlorochinem. Studie byla postavena na základě slibných dat místní gynekologicko- porodnické kliniky, kdy na obdobné kombinované imunosupresivní terapii doposud porodilo zdravý plod 97 % z 68 takových pacientek. Studie by měla být ukončena v roce 2023.

KAZUISTIKA

Pacientka, 34letá žena, nullipara, byla přijata do Revmatologického ústavu (RÚ) k provedení celkového přešetření a vyloučení systémového onemocnění. Anamnesticky byla pacientka po více než roce snahy o spontánní otěhotnění doporučena do poradny asistované reprodukce, kde byla v roce 2019 stanovena diagnóza primární infertility. Po zahájení terapie preventivní dávkou nízkomolekulárního heparinu zde proběhly dvě instance intrauterinní inseminace, při druhém pokusu i s krátkodobým předléčením malou dávkou glukokortikoidu. Po selhání tohoto postupu bylo následně přistoupeno k in vitro fertilizaci, rovněž po krátké kůře glukokortikoidu, avšak neúspěšně. Po každé implantaci došlo v průběhu několika týdnů ke spontánnímu abortu a nejdelší dokumentované těhotenství, při antikoagulační terapii a po krátké kůře prednisonu, trvalo 7 týdnů. Po selhání i této metody byla pacientka doporučena k vyšetření imunologem a po zjištění vysokého titru ANA přijata k diagnostické hospitalizaci v RÚ.

Vstupně byl klinický nález chudý, pacientka nikdy netrpěla kloubními obtížemi, neměla kožní eflorescence ani jiné obtěžující příznaky revmatologického onemocnění. Jediným klinickým symptomem byl letitý bifázický Raynadův fenomén. V laboratorním vyšetření byla potvrzena pozitivita ANA v titru 1 : 640 a v profilu ENA rovněž anti-RNP/Sm a anti-RNP70. Biochemické vyšetření krve bylo bez pozoruhodností, v krevním obraze však byla zjištěna lehká leukopenie, která byla popsána již anamnesticky. Provedli jsme komplexní orgánové přešetření, kde byl jediným nálezem hraniční výsledek spirometrie ve smyslu lehké obstrukční ventilační poruchy a hraničního transfer faktoru pro CO. Dle výše uvedených klasifikačních kritérií tedy pacientka splnila diagnózu UCTD.

Pro prostudování dostupné literatury jsme došli k závěru, že opakované spontánní aborty u naší pacientky mohou souviset s diagnózou UCTD. Stran možného terapeutického ovlivnění jsou však dosavadní klinické zkušenosti značně omezené. Studie ILIFE a její publikovaný protokol byl pro nás tedy vítaným přínosem, jelikož naše pacientka přesně splňovala uvedená vstupní kritéria. Zahájili jsme terapii hydroxychlorochinem 400 mg a prednisonem 5 mg denně, primárně z indikace leukopenie, nicméně v souladu s terapeutickým postupem v protokolu. Pacientka byla po zavedení léčby a propuštění odkázána zpět do poradny asistované reprodukce s doporučením pokračovat v antikoagulační, případně i antiagregační terapii před dalším IVF cyklem, ten se však již neuskutečnil, protože pacientka po 2 měsících imunosupresivní terapie spontánně otěhotněla. Průběh těhotenství se obešel bez komplikací, nicméně v týdnu 38+4 pacientka rodila akutním císařským řezem z důvodu abrupce placenty. Porodila dceru s délkou 50 cm a váhou 2250 g, tedy s nízkou porodní hmotností. Období šestinedělí se obešlo bez komplikací a během prvních měsíců života dítě prospívá, dorostlo do fyziologického rozmezí výšky i váhy a aktuálně se v 7. měsíci života nachází na 91. percentilu výšky a 22. percentilu váhy.

ZÁVĚR

Chronická zánětlivá revmatická onemocnění, včetně nediferencovaných forem jako UCTD, prokazatelně negativně ovlivňují jak fertilitu, tak průběh těhotenství, a to jednak funkčním postižením pacientů a užívanou medikací, ale především mechanismy odvozenými z imunopatologické podstaty onemocnění. Potenciálně specifickou komplikací těhotenství asociovanou s UCTD pak mohou být rekurentní spontánní aborty, které nejsou vysvětlitelné antifosfolipidovým syndromem ani jinou genetickou, anatomickou, hormonální nebo infekční příčinou. Spontánním potratem může dle dosavadních dat skončit až 20 % všech těhotenství matek s touto diagnózou. Vzhledem k tomu, že UCTD je některými autory považováno za značně poddiagnostikovanou jednotku mezi gravidními ženami, zasluhuje tato asociace zvýšenou pozornost, a to i vzhledem k tomu, že bychom brzy mohli mít k dispozici klinicky ověřenou, účinnou a poměrně nenáročnou metodu terapie. Individuální dopad úspěšné terapie na život takto postižených pacientek by byl jen obtížně popsatelný.

Adresa pro korespondenci:

MUDr. Šimon Tichý
Revmatologický ústav
Na Slupi 4
128 50 Praha 2

e-mail: tichy@revma.cz

Autor prohlašuje, že není v konfliktu zájmů.
Do redakce doručeno: 14. 6. 2022
Čes. Revmatol. 2022; 30(3): 134–138


Zdroje
  1. Andreoli L, Bertsias GK, Agmon-Levin N, et al. EULAR recommendations for women‘s health and the management of family planning, assisted reproduction, pregnancy and menopause in patients with systemic lupus erythematosus and/or antiphospholipid syndrome. Ann Rheum Dis 2017; 76(3): 476–485.
  2. Götestam Skorpen C, Hoeltzenbein M, Tincani A, et al. The EULAR points to consider for use of antirheumatic drugs before pregnancy, and during pregnancy and lactation. Ann Rheum Dis 2016; 75(5): 795–810.
  3. Procházková L. Fertilita a revmatická onemocnění. Čes. Revmatol. 2018; 26(2): 72–78.
  4. Smeele HTW, Dolhain RJEM. Current perspectives on fertility, pregnancy and childbirth in patients with rheumatoid arthritis. Semin Arthritis Rheum 2019; 49(3S): S32–S35.
  5. Winger EE, Reed JL. Treatment with tumor necrosis factor inhibitors and intravenous immunoglobulin improves live birth rates in women with recurrent spontaneous abortion. Am J Reprod Immunol 2008; 60(1): 8–16.
  6. Shimada H, Kameda T, Kanenishi K, et al. Effect of biologic disease-modifying anti-rheumatic drugs for patients with rheumatoid arthritis who hope to become mothers. Clin Rheumatol 2019; 38(5): 1453–1458.
  7. Spinillo A, Beneventi F, Locatelli E, et al. The impact of unrecognized autoimmune rheumatic diseases on the incidence of preeclampsia and fetal growth restriction: a longitudinal cohort study. BMC Pregnancy Childbirth 2016; 16(1): 313.
  8. Spinillo A, Beneventi F, Caporali R, Ramoni V, Montecucco C. Undifferentiated connective tissue diseases and adverse pregnancy outcomes. An undervalued association? Am J Reprod Immunol 2017; 78(6).
  9. Smeele HT, Röder E, Wintjes HM, Kranenburg-van Koppen LJ, Hazes JM, Dolhain RJ. Modern treatment approach results in low disease activity in 90% of pregnant rheumatoid arthritis patients: the PreCARA study. Ann Rheum Dis 2021; 80(7): 859–864.
  10. Radin M, Schreiber K, Cecchi I, et al. A multicentre study of 244 pregnancies in undifferentiated connective tissue disease: maternal/fetal outcomes and disease evolution. Rheumatology (Oxford) 2020; 59(9): 2412–2418.
  11. Yang S, Ni R, Lu Y, et al. A three-arm, multicenter, open-label randomized controlled trial of hydroxychloroquine and low-dose prednisone to treat recurrent pregnancy loss in women with undifferentiated connective tissue diseases: protocol for the Immunosuppressant regimens for LIving FEtuses (ILIFE) trial. Trials 2020; 21(1): 771.
  12. Mosca M, Neri R, Bombardieri S. Undifferentiated connective tissue diseases (UCTD): a review of the literature and a proposal for preliminary classification criteria. Clin Exp Rheumatol 1999; 17(5): 615–620.
  13. Mosca M, Tani C, Vagnani S, Carli L, Bombardieri S. The diagnosis and classification of undifferentiated connective tissue diseases. J Autoimmun 2014; 48–49: 50–52.
  14. Antunes M, Scirè CA, Talarico R, et al. Undifferentiated connective tissue disease: state of the art on clinical practice guidelines. RMD Open 2019; 4(Suppl 1): e000786.
  15. Jablonowska B, Selbing A, Palfi M, Ernerudh J, Kjellberg S, Lindton B. Prevention of recurrent spontaneous abortion by intravenous immunoglobulin: a double-blind placebo-controlled study. Human Reprod 1999; 14(3): 838–841.
  16. Stephenson MD, Dreher K, Houlihan E, Wu V. Prevention of unexplained recurrent spontaneous abortion using intravenous immunoglobulin: a prospective, randomized, double-blinded, placebo-controlled trial. Am J Reprod Immunol 1998; 39(2): 82–88.
  17. Laskin CA, Spitzer KA, Clark CA, Crowther MR, Ginsberg JS, Hawker GA, et al. Low molecular weight heparin and aspirin for recurrent pregnancy loss: results from the HepASA Trial. J Rheumatol 2009; 36(2): 279–287.
Štítky
Dermatologie Dětská revmatologie Revmatologie

Článek vyšel v časopise

Česká revmatologie

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#