#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Atypický průběh panikulitidy s ascitem


Unusual course of panniculitis with ascites

Panniculitis belongs to a heterogeneous group of inflammatory diseases, which affects subcutaneous adipose tissue. Typical clinical feature is represented by tender subcutaneous nodules, often accompanied with systemic symptoms. Organ involvement is rarely present. The authors describe a case report of 27-year-old patient who was evaluated for fever, elevation of acute phase reactants, low-abdomen pain, and small tender subcutaneous nodules. PET/CT examination and subsequent biopsy demonstrated panniculitis. After a transient disease improvement associated with treatment, relapse of fever and large ascites accompanied with elevated liver enzymes and high levels of tumor markers appeared. Extensive battery of tests and imaging examinations revealed neither malignancy nor inflammatory disease as a cause of the ascites. Per exclusion, it was possible to categorize these symptoms into the wide scale of panniculitis manifestations, and to start appropriate treatment.

Key words:
panniculitis, ascites, febrile, vasculitis


Autoři: M. Scheinost 1;  L. Šedová 1;  M. Olejárová 1;  K. Šimonová 2;  P. Malina 3;  A. Kůsová 3;  K. Pavelka 1
Působiště autorů: Revmatologický ústav Praha 1;  Oddělení nukleární medicíny PET centrum nemocnice Na Homolce 2;  Interní odd. nemocnice Písek 3
Vyšlo v časopise: Čes. Revmatol., 14, 2006, No. 4, p. 164-168.
Kategorie: Kazuistiky

Souhrn

Panikulitidy představují skupinu heterogenních zánětlivých onemocnění, která postihují podkožní tukovou tkáň. Charakteristickým klinickým příznakem jsou palpačně citlivé podkožní uzly, často doprovázené celkovými příznaky. Orgánové postižení je přítomné jen vzácně. V této kazuistice autoři popisují případ dvaceti sedmileté pacientky vyšetřované pro febrilie s elevací reaktantů akutní fáze, bolestmi v podbřišku a drobnými bolestivými podkožními rezistencemi. Vyšetření PET/CT a následná biopsie lézí prokázaly panikulitidu. Po přechodném zlepšení v návaznosti na léčbu došlo k relapsu febrilií a vzniku mohutného ascitu s elevací jaterních testů a vysokými tumorovými markery. Ani rozsáhlý vyšetřovací program nevedl k průkazu eventuální malignity či infekce jako příčiny ascitu. Per exclusionem bylo možné zařadit tyto příznaky do širokého obrazu panikulitidy a zahájit adekvátní léčbu.

Klíčová slova:
panikulitida, ascites, febrilie, vaskulitida


Štítky
Dermatologie Dětská revmatologie Revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#