#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřela profesorka Kyra Michalová, zakladatelka české nádorové cytogenetiky


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2024; 162: 81
Kategorie: Osobní zprávy

S hlubokým smutkem oznamujeme, že 25. března 2024 nás ve věku nedožitých 82 let opustila prof. Ing. Kyra Michalová, DrSc., jedna ze zakladatelek a vůdčí osobnost nádorové cytogenetiky v naší zemi.

Celou svoji pracovní kariéru se Kyra Michalová věnovala cytogenetice a specializovala se zejména na hematologické malignity u dospělých i dětí. Mnoho let působila jako vedoucí cytogenetické laboratoře 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. V roce 2002 přešla s celým svým týmem do Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN, kde až do roku 2018 vedla Centrum nádorové cytogenomiky. Byla rovněž zakladatelkou a dlouholetou vedoucí cytogenetické laboratoře Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze.

Profesorka Michalová byla vynikající vědeckou pracovnicí a řešitelkou mnoha výzkumných projektů, které se zaměřovaly na studium cytogenetických změn v nádorových buňkách. Je autorkou či spoluautorkou mnoha vědeckých publikací, kapitol v učebnicích, skriptech, monografiích a příspěvků na národních i mezinárodních vědeckých konferencích. Působila v oborových radách pro genetiku a molekulární genetiku na 1., 2. i 3. LF UK a Přírodovědecké fakultě UK v Praze a také na Přírodovědecké fakultě LF MU v Brně a Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno. Celý svůj profesní život zasvětila vědecké činnosti i výchově mladých vědeckých pracovníků. Její vědecká práce je vysoce oceňována nejen v naší republice, ale též v zahraničí.

Zároveň byla uznávanou členkou řady českých a mezinárodních odborných společností. Více než 30 let působila jako předsedkyně cytogenetické sekce Česko-slovenské biologické společnosti a byla také dlouholetou členkou a posléze i místopředsedkyní výboru Společnosti lékařské genetiky ČLS JEP. Její odborné přínosy byly oceněny mnoha významnými tituly a cenami, včetně Zlaté medaile České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a Babákovy medaile Česko-slovenské biologické společnosti.

Profesorka Michalová byla nejen vynikající vědkyní a pedagožkou, ale rovněž vzorem pro své kolegy a spolupracovníky. Její ztráta je spojená s hlubokým zármutkem pro celou odbornou i akademickou obec. Budeme si ji navždy pamatovat jako vynikající osobnost, která neúnavně pracovala na pokroku cytogenetiky a lékařské genetiky na národní i mezinárodní úrovni. Vzpomínáme na ni s vděčností a úctou.

Vážená paní profesorko, milá Kyro, děkujeme Ti za všechny krásné roky, které jsme s Tebou prožili. Bude nám chybět tvůj osobitý humor a neuvěřitelná životní energie. Tvůj odkaz ale bude dál žít v našich srdcích a práce, kterou jsi za sebou zanechala, nás bude navždy inspirovat.

 

Zuzana Zemanová
a kolektivy Centra nádorové cytogenomiky ÚLBLD 1. LF UK a VFN v Praze
a cytogenetické laboratoře ÚHKT v Praze


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#