#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vzpomínka na prim. MUDr. Vladimíra Gregora


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2024; 162: 84
Kategorie: Osobní zprávy

Výbor Společnosti lékařské genetiky a genomiky ČLS JEP s hlubokým zármutkem oznamuje, že dne 12. února 2024 zemřel ve věku nedožitých 74 let náš dlouholetý kolega a kamarád MUDr. Vladimír Gregor, emeritní primář Oddělení lékařské genetiky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Vladimír Gregor se narodil 4. května 1950 v Praze. Vystudoval tehdejší Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy, kde promoval v roce 1975. Jako mnoho genetiků této doby i on začal svou kariéru jako pediatr, konkrétně na dětském oddělení OÚNZ v Příbrami, kde pracoval nejprve jako sekundární lékař v nemocnici, později na obvodním dětském středisku. V roce 1979 složil atestaci z pediatrie I. stupně.

V roce 1983 nastoupil na Oddělení lékařské genetiky ve Fakultní Thomayerově nemocnici, kde se pod vedením profesorky Marie Kučerové začal věnovat lékařské genetice (atestaci složil již v roce 1984). Tomuto oboru a pracovišti následně zasvětil celý svůj profesní život, strávil zde přes 40 let, z toho 15 (v letech 2001–2015) ve funkci primáře oddělení.

Dr. Gregor se věnoval celé šíři oboru lékařské genetiky, nejvíce však pediatrické genetice a prenatální diagnostice. Od roku 1991 organizoval celostátní sběr dat o prenatálně diagnostikovaných případech vrozených vývojových vad a chromosomových aberací. Díky této inciativě je možné komplexně a retrospektivně sledovat, jak se projevují metodické změny spojené s implementací nových screeningových a diagnostických postupů v záchytu jednotlivých diagnóz v Česku. Výsledky těchto analýz společně s kolektivem pravidelně prezentoval na konferencích v tuzemsku i v zahraničí. Byl hlavním autorem či spoluautorem celkem 142 článků zaměřených na lékařskou genetiku, prenatální diagnostiku a epidemiologii vrozených vad. V databázi Web of Science mají jeho publikace téměř 500 citací, H-index 12.

Byl rovněž vynikajícím pedagogem, dlouhodobě se podílel především na vzdělávání genetiků lékařů i nelekářů v rámci IPVZ – v celém našem oboru je tak jen minimum odborníků, které nikdy neučil nebo nezkoušel. Mimo postgraduálního vzdělávání také přednášel studentům na 3. lékařské fakultě UK a podílel se rovněž na vzdělávání sester.

Ve výboru Společnosti lékařské genetiky a genomiky ČLS JEP působil nepřetržitě již od roku 1994 (několik let i jako místopředseda) až do svého náhlého odchodu, a je tak neoficiálním rekordmanem, jehož bohaté zkušenosti nám budou zásadně chybět. Byl rovněž opakovaně členem výboru cytogenetické sekce Česko-slovenské biologické společnosti.

Vladimír Gregor zůstal plně aktivní ve všech zmíněných oblastech až do letošního ledna, kdy musel být pro náhle vzniklé zdravotní obtíže hospitalizován. Svůj boj se závažným onemocněním bohužel nakonec prohrál. S jeho odchodem přicházíme o mimořádně vzdělaného a laskavého kolegu, který byl vždy připraven a ochoten pomoci. Čest jeho památce!

 

Antonín Šípek jr.
za výbor SLG ČLS JEP


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#