#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodem


Autoři: Petr Sucharda
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 250
Kategorie: Úvodem

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

končí rok, který i v Časopisu lékařů českých můžeme právem nazvat „rokem kovidovým“. Na jedné straně úžasné vzepětí vědy ve snahách o poznání viru a přípravu vakcín – vždyť do tohoto čísla zařazený článek o principech a výhledech vakcinace se ještě na počátku prosince jmenoval „Dočkáme se v roce 2021 vakcíny?“… Na straně druhé jsme přinejmenším rozpačití, ale spíše naštvaní a znechucení nad podobou a podáním zákazů, příkazů a jejich změn, většinou bez jakéhokoliv zdůvodňování, natož v duchu medicíny založené na důkazech, na který jsme si už dávno přivykli jako na zcela nezbytný základ.

Proto jsem rád, že přinášíme poznatky řádně podložené, které zpochybňují téměř rok stále dokola opakovaná tvrzení o křehkosti starých spoluobčanů, o jejich mimořádném ohrožení, ubohé imunitě a z toho vyplývající nutnosti izolovat je způsobem hodným nápravných zařízení. Paušální příkaz opakovaně testovat i seniory, kteří COVID-19 prokazatelně prodělali, a nucená karanténa po opuštění zařízení, aniž by byly vyšetřeny protilátky dostatečně prokazující jejich imunitu, bohužel svědčí pro alibistické vítězství byrokracie nad lidským přístupem k těmto členům společnosti.

Ale nechtěl bych, aby koronavirus zastínil téma tohoto dvojčísla. Radiobiologie není příliš známou oblastí medicíny, a jsem proto vděčen dr. Martinu Falkovi a všem jeho kolegům za skvěle připravený oborový přehled.

2021: Quod bonum, felix, faustum, fortunatumque sit!

Petr Sucharda


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#