#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Farmakologie


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2018; 157: 418
Kategorie: Recenze

Jan Švihovec a kol.

Grada, Praha, 2018, ISBN 978-80-247-5558-8, 195×252 mm, 1008 str.

Farmakologie profesora Švihovce je rozsáhlou a velmi aktuální publikací, která by neměla chybět v knihovně žádného lékaře. Koordinace celkem 38 autorů za pomoci dalších 6 editorů (Jan Bultas, Pavel Anzenbacher, Jaroslav Chládek, Jan Příborský, Jiří Slíva, Martin Votava) musela být velmi náročná. Náročný úkol měli jistě i oba recenzenti doc. Jaroslav Koutenský a prof. Milan Kriška. Sjednotit kapitoly mnoha autorů s mnoha tabulkami a schématy musela být obrovská práce, která se povedla. Zejména schémata působení jednotlivých léků a lékových skupin jsou velmi zdařilá a problematiku dobře vysvětlující.


K opravdovému důslednému pročtení lze každému doporučit úvodní kapitoly obecné farmakologie zahrnující pochopitelně problematiku farmakokinetiky a farmakodynamiky, ale také obecné principy účinku léčiv, principy lékových interakcí, vývoj nových léčiv, problematiku inovativních léků, farmakoekonomiku, problematiku lékových závislostí i kontroverze, které vyvolává aplikace čínského a dalších východních léčitelství.

Speciální farmakoterapii budou celou číst především studenti a farmakologové. Kliničtí lékaři, farmaceuti a další zdravotnické profese ji budou používat především k vyhledávání informací ke své klinické či lékárenské praxi. K tomu slouží nejen obsah, ale také kvalitně zpracovaný rejstřík. V tomto smyslu kniha vyniká logickým uspořádáním, přesností farmakologických termínů i jednotným uspořádáním speciálních kapitol a podkapitol o lékových skupinách. Vše je díky tomu velmi přehledné.

Mít publikaci v knihovně či na ambulanci určitě o hodně předčí již tradiční a rychlé vyhledávání informací na internetu. Velmi zdařilé jsou ilustrace Miroslava Bartáka oddělující kapitoly. Místy jsou trochu morbidní, což kontrastuje s tím, jak účinná a často život zachraňující je moderní farmakoterapie.

Kniha patří počtem stránek k nejobsáhlejším u nás vydaným medicínským monografiím a tím, že se dotýká prakticky všech oborů, patří i k publikacím nejvýznamnějším. „Švihovcova Farmakoterapie“ se tak jistě stane v naší medicíně pojmem.

Štěpán Svačina


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 8

2018 Číslo 8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#