#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dekompresivní kraniektomie


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2016; 155: 412
Kategorie: Recenze

Jan Mraček. Galén, Praha, 2016, 211 stran, ISBN 978-80-7492-264-0.


Monografie „Dekompresivní kraniektomie“ doc. MUDr. Jana Mračka, Ph.D., shrnuje na více než 200 stránkách moderní pohled na tuto problematiku. Je sestavena z 9 základních kapitol, obsahuje seznam zkratek a podrobný rejstřík, text je doprovázen 70 obrázky a 6 tabulkami.

Po úvodní kapitole připomínající historii následují obecné kapitoly věnované tématům nitrolebního tlaku, mozkového perfuzního tlaku, mozkového průtoku a neuromonitorování. Přehledně jsou uvedeny současné doporučené postupy (guidelines), podrobně se kniha věnuje indikacím kraniektomie a operačním technikám. U těch stále – u nás i v cizině – nepanuje jednota, a proto je zejména tato část práce velmi záslužná. Kapitola operační techniky je zpracována detailně a velmi instruktivně. Shrnuje zkušenosti a operační pravidla pracoviště autora pro dekompresivní kraniektomii a dává návod neurochirurgům k jejímu optimálnímu provedení. Další kapitoly obsahují pooperační péči, rozbor komplikací a současné možnosti kranioplastik.

V takovém rozsahu u nás toto téma dosud nebylo publikováno. Práce vychází z pracoviště, kde je problematika dlouhodobě pěstována a autor se jí věnoval i v řadě odborných článků publikovaných v domácích i zahraničních časopisech. Monografii lze doporučit nejen neurochirurgům, ale i intenzivistům či neurologům, kteří se o stavy vyžadující kraniektomii starají. Zároveň by kniha neměla chybět v knihovnách chirurgických, traumatologických a radiologických pracovišť. Doporučuji ji vaší pozornosti. 

doc. MUDr. Jiří Náhlovský, CSc.

Neurochirurgická klinika LF UK a FN Hradec Králové


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#