#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Moderní farmakoterapie autoimunitních chorob


Autoři: prof. MUDr. DrSc. Zbyněk Hrnčíř
Působiště autorů: II. interní − gastroenterologická klinika LF UK a FN Hradec Králové
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2016; 155: 130
Kategorie: Recenze

Josef Zadražil, Pavel Horák, David Karásek a kol. Maxdorf, Praha, 2015, 529 s., ISBN 978-80-7345-445-6

Autoimunitní choroby prostupují celou klinickou medicínou a ve variabilní míře se s nimi setkává každý léčící lékař, ale především specialisté interních oborů, dermatologové a neurologové, neopomenutelně pak také praktičtí lékaři v systematické primární péči. V konkrétních situacích nemusí být snadné zorientovat se ad hoc v diagnostice, a zejména v terapii založené v maximální možné míře na principu 3E (evidence, expertise, exchange). A právě takto pohotová pomoc v rozhodování o terapii u pacienta, kterého máme právě v ordinaci, je výchozím bodem publikace o moderní farmakoterapii autoimunitních chorob.


Jednotlivá autoimunitní onemocnění jsou prezentována didakticky velmi efektivní formou, tj. „klinické repetitorium/klasifikace – prognóza – terapie“, vždy s doplněním o reference zásadního významu a s výstižnou tabelární i obrazovou dokumentací. Celkem 6 internistických kapitol (nefrologie, revmatologie, endokrinologie, gastroenterologie, hematologie a kardiologie) je rozšířeno o autoimunitní onemocnění v neurologii a dermatologii, přílohu o mechanismech účinku vybraných látek užívaných v jejich léčbě a navíc o lékovou přílohu, seznam zkratek a rejstřík pro rychlou orientaci.

Trojici hlavních autorů a kolektivu 34 spoluautorů se podařilo didakticky efektivně a na relativně malé ploše předložit poznatky o současné úrovni farmakoterapie autoimunitních onemocnění tak, že jsou validním základem pro aktuální rozhodování. Publikace není referenční učebnicí, ale pohotovým pomocníkem, který by neměl chybět v příruční knihovničce žádné ordinace, ve které se rozhoduje o léčebném postupu a jeho modifikacích u pacientů s klinicky vyjádřenou autoimunitou.

prof. MUDr. Zbyněk Hrnčíř, DrSc.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#