#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Křížová J., Křemen J., Kotrlíková E., Svačina Š. a kol. Enterální a parenterální výživa


Autoři: prof. MUDr. Jan Petrášek, DrSc.
Působiště autorů: III. interní klinika 1. LF UK a VFN
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2014; 153: 262
Kategorie: Recenze

Praha: Mladá fronta, edice Aeskulap 2014, 141 s. Vydání druhé, formát 145 × 210 mm, cena 270 Kč. ISBN 978-80-204-3326-8.

Nelze pochybovat o tom, že již název této knihy přiláká zájem řady lékařů především proto, že tato problematika se dotýká nemocných napříč všemi specializacemi medicíny. Nepochybuji o tom, že hlavní autoři a pořadatelé jsou široké veřejnosti známí nejen jako odborníci na problematiku výživy, angažující se v této problematice řadu let. Mimoto nejsou jen literárně informovanými, ale pracovali (pracují) řadu let na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP III. interní klinika VFN Praha). Další, sice formální, ale nepominutelnou výhodou této knihy je její nevelký rozsah. Neunavuje dlouhým opakováním fyziologických a patofyziologických faktů – ale přesto není jen pouhou praktickou „kuchařkou“.

Ačkoliv jsou všichni editoři velmi zkušení, přesto k napsání některých kapitol přizvali šest dalších spoluautorů: klinickou biochemičku, dva pediatry, gynekologa-porodníka, endokrinologa a farmaceutku.

Vlastní obsah knihy je rozdělen do osmi samostatných kapitol. Úvod do klinické výživy (13 s.), Substráty umělé výživy (16 s.), Srovnání jednotlivých typů nutriční podpory (2 s.), Enterální výživa (7 s.), Parenterální výživa (9 s.), Komplikace umělé výživy (17 s.), Speciální enterální a parenterální výživa (44 s.) a Domácí enterální a parenterální výživa (7 s.). Seznam literatury, Seznam zkratek a Rejstřík přiměřeného rozsahu tuto útlou knihu uzavírají. Odborný text je doprovázen 21 dvoubarevnými tabulkami a 6 obrázky, z nichž některé jsou barevné. Literatura je stručná, uvádí 36 odborných pramenů. Nenalezl jsem žádný pramen starší roku 2000, zato poslední je z roku 2014. Nechybějí ani citace českých titulů.

Již z názvů jednotlivých kapitol je zřejmé, že se kniha zabývá jak problematikou klinické výživy obecně (čtenář se dozví, co jsou malnutrice včetně té, nyní diskutované, nemocniční), jak se hodnotí stav výživy, co je nutriční screening, jaký je algoritmus nutriční podpory, kdo tvoří a jaké jsou úkoly nutričního týmu atd. Ve speciální části jsou probrány mj. substráty umělé výživy, velká pozornost (kapitola s největším rozsahem) je věnována speciální enterální a parenterální výživě, jejím indikacím i jejím komplikacím. Na základě dlouholeté zkušeností mohli autoři kvalifikovaně napsat také kapitolu o domácí enterální a parenterální výživě. Kapitoly jsou psány úsporným způsobem, vesměs dobrou češtinou, proto se také text dobře čte.

Komu knihu doporučit? Jistě by nebylo chybou, kdybych napsal, že „knihu by si měli přečíst všichni lékaři, protože problematika výživy se dotýká nemocných všech medicínských oborů“. Nebo cíleněji: „S knihou by se měli určitě seznámit všichni nemocniční lékaři, protože na všech specializovaných odděleních jsou hospitalizováni nemocní, u nichž problematika jak doplňkové, tak úplné výživy je velmi často velmi aktuální.“ Ale já bych si přál, aby si tuto útlou knížku přečetli především ti, kteří ještě nikdy žádnou výživu – enterální i parenterální – jak v nemocnici, tak u nemocných v domácí péči – neindikovali.

Určitě by si nejen doplnili chybějící informace, ale měli by z toho prospěch jak oni, tak i jejich nemocní.

prof. MUDr. Jan Petrášek, DrSc.

III. interní klinika 1. LF UK a VFN


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#