#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

XXI. Tomáškovy dny mladých mikrobiologů
Brno, 7. až 8. června 2012


Autoři: Alena Siváková
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2012; 151: 444-445
Kategorie: Sjezdy

Ve dnech 7. a 8. června 2012 úspěšně proběhl již XXI. ročník konference Tomáškovy dny mladých mikrobiologů, kterou od roku 1992 každoročně organizuje Mikrobiologický ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Kromě univerzity a nemocnice jsou dalšími oficiálními pořadateli konference Společnost pro epidemiologii a mikrobiologii České lékařské společnosti J. E. Purkyně, Československá společnost mikrobiologická a Společnost pro lékařskou mikrobiologii ČLS. Konference se konala v Kongresovém centru Masarykovy univerzity na Komenského náměstí. Ve dvou sálech probíhaly přednáškové bloky a třetí byl věnován posterům.


Konference byla tak jako každý rok určena především pro začínající autory, kteří měli možnost zde přednést své příspěvky na témata mikrobiologie v klinických a epidemiologických souvislostech, novinky z vědeckého výzkumu nebo na témata narůstajícího fenoménu bakteriální rezistence. Tento ročník se nakonec sešlo 38 aktivních příspěvků, které byly rozděleny do 11 sekcí a vyslechlo je téměř 100 účastníků. Také posterová sekce se letos rozrostla, neboť zde své výsledky prezentovalo 30 autorů.

Vzhledem k zařazení konference do programu celoživotního vzdělávání České lékařské komory, Komory vysokoškolsky vzdělaných odborných pracovníků ve zdravotnictví a Společnosti mikrobiologických laborantů byly účastníkům předány certifikáty s kreditovým ohodnocením účasti na konferenci.

Jeden přednáškový blok byl vyhrazen příspěvkům Ing. Lucie Bírošové, Ph.D. a Ing. Jaroslava Hrabáka, Ph.D., kteří na konferenci převzali cenu za Nejlepšího mladého mikrobiologa. Tuto cenu uděluje každoročně Československá společnost mikrobiologická nejtalentovanějším mladým mikrobiologům z České i Slovenské republiky. Jejich příspěvky na téma Vonkajšie faktory a vývoj bakteriálnej rezistencie voči antibiotikám a Využití MALDI-TOF hmotnostní spektrometrie k detekci mechanismů antibiotické rezistence ukázaly na problémy, se kterým se lékaři nejen na mikrobiologii dnes a denně potýkají.


V programu konference nechyběla ani tradiční Netradiční procházka po Brně s MUDr. Ondřejem Zahradníčkem, která letos zamířila na Lesnou, do Divišovy čtvrti a ke studánkám v lesích pod Soběšicemi. Na ni navázal společenský večer, který se uskutečnil v prostorách Mysliveckého klubu Hubert a kterého se zúčastnilo asi 40 osob. Součástí večera byla i ukázka lukostřelby s možností samostatné střelby, zvěřinový raut a cimbálová muzika Litava.

V pátek pak konferenci slavnostně zakončil doc. MUDr. Filip Růžička, Ph.D., který se rozloučil s účastníky s pozvánkou na další ročník, který proběhne příští rok v rámci kongresu Československé společnosti mikrobiologické.

MUDr. Alena Siváková

Mikrobiologický ústav LF MU a FN U sv. Anny v Brně

Pekařská 53, 630 00

e-mail: alena.sivakova@fnusa.cz


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#