#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Blahopřání Mistru Josefu Sukovi k narozeninám


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2009; 148: 465
Kategorie: Původní práce

V srpnu 1929 se narodil Josef Suk, Dr.h.c. AMU, proslulý český houslový virtuos s výrazným mezinárodním renomé. Za svoje umění byl mnohokrát vyznamenán nejprestižnějšími uměleckými, kulturními a akademickými institucemi.

Důvodem k naší gratulaci je i vyznamenání, kterého se mu dostalo od prezidenta Francouzské republiky v roce 2002, který ho jmenoval Rytířem Čestné legie (Légion d’ honneur). Stal se tak členem i České sekce členů Légion d’ honneur, která má svoje sídlo v Lékařském domě České lékařské společnosti J. E. Purkyně. Tato sekce vznikla ve spolupráci se členy dalšího vysokého francouzského vyznamenání Národního Řádu za zásluhy (Ordre National du Mérite).

Řád Čestné legie byl založen Napoleonem v roce 1802, který vyznamenával své vojáky za hrdinské činy. Teprve později byli vyznamenáváni i civilisté.

Česká sekce se schází v Lékařském domě a při slavnostních příležitostech na velvyslanectví Francouzské republiky na pozvání velvyslance Francie v paláci Buguoy na Malé Straně.

Pro členy České sekce bylo svátkem, když Mistr Suk vzpomínal na své předky, zejména na Antonína Dvořáka, jehož umělecké geny nepochybně nese.

Pro Českou sekci Légion d’ honneur je velkou ctí gratulovat Mistru Sukovi k jeho celoživotnímu dílu, kterým proslavil naši národní hudební tradici doma i ve světě, poděkovat mu i za jeho členství v Sekci a hlavně přát mu do dalších let hodně zdraví, radosti a neutuchající elán.

Q.B.F.F.F.S.

prof. MUDr. Jaroslav Blahoš, DrSc.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#