#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Biosimilární přípravek MB02 jako alternativa k bevacizumabu v léčbě karcinomu plic

15. 10. 2021

Klinická studie STELLA měla za cíl zhodnotit účinnost, bezpečnost a imunogenitu přípravku MB02, který je biosimilární k bevacizumabu, u pacientů s pokročilým nemalobuněčným karcinomem plic.

Biosimilární přípravek MB02

Bevacizumab je monoklonální protilátka proti lidskému vaskulárnímu endotelovému růstovému faktoru (VEGF). Navázání této protilátky brání interakci VEGF s jeho receptorem na povrchu endotelových buněk, a tím omezuje angiogenezi. Bevacizumab je schválen k léčbě pokročilého nemalobuněčného karcinomu plic (NSCLC) a dalších nádorových onemocnění.

MB02 je biosimilární přípravek k bevacizumabu a jeho schvalování podléhalo stejným standardům kvality, bezpečnosti a efektivity jako u jiných biologik. MB02 vykazuje srovnatelnou vazebnou afinitu ke všem izoformám VEGF, stejné neutralizační schopnosti a má stejný mechanismus působení.

Metodika a průběh studie

Do klinické studie STELLA bylo zařazeno 627 pacientů s nově diagnostikovaným nebo rekurentním neskvamózním NSCLC ve stadiu IIIB/IV bez možnosti chirurgické léčby a s alespoň jednou jednorozměrnou měřitelnou lézí podle kritérií RECIST.

Účastníci byli randomizováni k léčbě bevacizumabem nebo biosimilárním MB02. MB02 i bevacizumab byly aplikovány infuzí v dávce 15 mg/kg v kombinaci s chemoterapií (paklitaxel 200 mg/m2 a karboplatina AUC6) každé 3 týdny (6 cyklů). Poté byl podáván pouze zkoušený přípravek (bevacizumab či MB02) každé 3 týdny do konce studie (týden 52) nebo do progrese onemocnění, nepřijatelné toxicity, případně odvolání souhlasu pacienta.

Účinnost protinádorové léčby byla hodnocena pomocí CT a MRI vyšetření.  

Výsledky

V týdnu 18 byla objektivní míra odpovědi (ORR) na léčbu srovnatelná u MB02 (ORR 40,3 %; 95% interval spolehlivosti [CI] 34,9–46 %) i bevacizumabu (ORR 44,6 %; 95% CI 39,0–50,3 %) v kombinaci s paklitaxelem a karboplatinou. Doba bez progrese onemocnění (PFS) se signifikantně nelišila mezi MB02 (36,00 týdnů; 95% CI 33,00–36,43) a bevacizumabem (37,29 týdne; 95% CI 36,14–45,14). Medián celkového přežití (OS) se mezi skupinami na konci studie rovněž nelišil.

Také bezpečnostní profil MB02 a bevacizumabu z hlediska typu, frekvence a závažnosti nežádoucích příhod (AEs) byl srovnatelný. Nejčastějšími AEs závažnosti ≥ 3 spojenými se zkoušeným přípravkem byly hypertenze a anémie (rozdíl mezi skupinami činil < 5 %). Protilátky proti zkoušeným přípravkům a neutralizační protilátky byly přítomné v obou skupinách ve stejné míře.

Závěr

MB02 je stejně efektivní jako bevacizumab v kombinaci s paklitaxelem a karboplatinou u pacientů s pokročilým NSCLC. Bezpečnostní profil a imunogenita jsou taktéž srovnatelné.

(eko)

Zdroj: Trukhin D., Poddubskaya E., Andric Z. et al. Efficacy, safety and immunogenicity of MB02 (bevacizumab biosimilar) versus reference bevacizumab in advanced non-small cell lung cancer: a randomized, double-blind, phase III study (STELLA). BioDrugs 2021 Jul; 35 (4): 429–444, doi: 10.1007/s40259-021-00483-w.



Štítky
Dětská onkologie Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#