#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zlepšení nosních příznaků u pacientů se sezonní alergickou rýmou léčených intranazálním kortikoidem mometazon furoátem

14. 5. 2019

Alergická rýma je vzhledem k současnému výskytu nosních i očních příznaků správněji nazývána alergickou rinokonjunktivitidou.

Alergická rýma je vzhledem k současnému výskytu nosních i očních příznaků správněji nazývána alergickou rinokonjunktivitidou. Rozsáhlé zkušenosti ukazují, že intranazální kortikoidy výrazně zlepšují příznaky alergické rýmy, méně údajů ale máme o vlivu této léčby na alergické příznaky oční.

Cílem uváděné studie bylo zjistit účinek nosního spreje s mometazon furoátem na oční příznaky u alergické rinokonjunktivitidy. Byla provedena retrospektivní analýza čtyř placebem kontrolovaných randomizovaných studií u pacientů starších než 12 let se symptomatickou alergickou rinokonjunktivitidou. Pacienti byli léčeni mometazon furoátem v dávce 200 µg jednou denně nebo placebem. Dvakrát denně (ráno a večer) pacienti na čtyřstupňové škále hodnotili závažnost očních příznaků – slzení, svědění a zčervenání. Účinnost léčby byla vyjádřena jako změna průměrného skóre, průměr byl vždy vypočten z ranního a večerního záznamu.

Výsledky

Průměrné souhrnné skóre všech očních příznaků oproti výchozí hodnotě bylo patnáctý den léčby u pacientů léčených mometazonem zlepšeno o 19,8 %, u pacientů léčených placebem o 5,6 %. Zlepšení jednotlivých příznaků zvlášť bylo pozorováno rovněž pouze u pacientů léčených mometazonem. Již druhý den došlo ke zlepšení slzení a čtvrtý den ke zlepšení svědění a zarudnutí. U pacientů léčených mometazonem byly večerní příznaky o něco mírnější než ranní.

Závěr

Podrobná analýza jednotlivých očních příznaků u pacientů se sezonní alergickou rýmou léčených nosním sprejem s obsahem mometazon furoátu prokázala příznivý účinek této léčby na svědění, slzení i zarudnutí očí.

(van)

Zdroj: Bielory L. Ann Allergy Astma Immunol 2008;100:272–279.



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#