#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Špatné školní výsledky? Pozor na zhoršení enurézy!

19. 2. 2016

Konec ledna a června prožívají děti školního věku různě. Pro někoho jde o období úlevy a radosti z hezkého vysvědčení, mnoho jedinců však cítí jen stres. Kdo nemá známky podle svých představ nebo podle přání rodičů, žije v úzkosti. Je-li neúspěšným studentem enuretik, může nastat problém.

Musíš být nejlepší!

Dnešní doba je pro děti nelehká. Nároky na školáky stále vzrůstají. Někteří odborníci z řad pedagogů již hovoří o vystupňovaném napětí, které vede k přesměrování vzdělávacího systému od výchovy k výkonu. U dětí tento tlak může vyústit v úzkost nebo depresi. A rozdíl necítí jen učitelé. Dětští psychologové udávají, že dříve byly nejčastějším důvodem návštěvy školáků mezilidské vztahy. Dnes jde jednoznačně o školu a problémy s ní spojené.

Prokázaná souvislost

Pro dítě, které má problémy s pomočováním, takový stres může znamenat zhoršení i v tomto směru. U enurézy je kauzalita se školním prospěchem oboustranná. Dlouhodobé napětí spojené s pomočováním může být kromě nízkého sebevědomí příčinou i špatného školního prospěchu. Stejně tak stres a pocit selhání z nevyhovujících známek může zhoršit enurézu. Podle odborníků však školní tlak nemůže způsobit pomočování u dětí, které jím předtím netrpěly.

Hledání příčiny

Co z toho všeho tedy plyne? Je třeba najít řešení odpovídající příčinám. Zkuste přerušit spojnice mezi stresem a enurézou. Ty mohou tkvět například v tom, že:

  • dítě hledá útěchu v jídle, a proto přibírá na váze a zároveň přijímá mnoho soli,
  • stres a úzkost mohou také způsobit, že jedinec více pije, a proto má pak v noci problémy, 
  • dochází ke spánkové deprivaci, čímž se problémy zhoršují. 

Pokud se vám podaří urovnat aspekty spojené s životním stylem, měli byste se pokusit i o nápravu ve smyslu psychologickém. Tedy pomoci dítěti vyrovnat se s problémy, které jsou pro ně zdrojem stresu. Především jde o to, aby akceptovalo fakt, že se občas pomočí a že to není nic špatného.

Když to nepomůže?

Nezapomínejte na to, že existuje i účinná léčba enurézy, kterou představuje v první řadě desmopresin. I ten může pomoci dostat se z bludného kruhu. Po vyloučení organických příčin pomočování vám ho může lékař předepsat.

(pez)

Zdroje:
- Joinson C., Heron J., Emond A., Butler R. Psychological problems in children with bedwetting and combined (day and night) wetting: A UK population-based study. J Pediatr Psychol. 2007 Jun; 32 (5): 605–16. Epub 2006 Oct 27. PubMed PMID: 17071625.
- Elbahnasawy, Hanan T., and Mona A. Elnagar. Psychological Impact of Nocturnal Enuresis on Self-esteem of School Children. American Journal of Nursing Research 3.1 (2015): 14–20.
www.webmd.com
news.stanford.edu



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#