#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Role receptoru pro vitamin D přítomného ve střevních epiteliálních buňkách v kontrole slizničního zánětu

16. 4. 2015

Receptor pro vitamin D je v epiteliálních buňkách střevní sliznice hojně exprimován, jeho role ale není dosud přesně známa.

Receptor pro vitamin D je v epiteliálních buňkách střevní sliznice hojně exprimován, jeho role ale není dosud přesně známa.

Nedávné studie naznačují, že receptor pro vitamin D přítomný ve střevních epiteliálních buňkách hraje důležitou roli v kontrole slizničního zánětu. Zároveň chrání celistvost slizniční bariéry inhibicí zánětem navozené buněčné apoptózy. Tato ochrana slizniční bariéry a protizánětlivá funkce jsou podle všeho nezávislé na dalších funkcích receptoru pro vitamin D.

Zdravá a intaktní slizniční bariéra brání invazi bakterií a tím zabraňuje vzniku zánětlivých procesů ve sliznici, zánět naproti tomu down-reguluje expresi epiteliálního receptoru pro vitamin D, čímž narušuje i bariérové funkce. U pacientů s nespecifickými střevními záněty a modelů experimentální kolitidy je exprese receptoru pro vitamin D silně redukována. Terapie analogy vitaminu D u těchto pacientů vede k opětovné up-regulaci exprese epiteliálního receptoru pro vitamin D.

Z dostupných dat se zdá, že receptor pro vitamin D přítomný v epiteliálních buňkách střeva má zásadní význam v regulaci zánětu ve střevě, a mohl by tak být vhodným cílem pro doplňkovou léčbu nespecifických střevních zánětů.

(epa)

Zdroj: Li Y. C., Chen Y., Du J. Critical roles of intestinal epithelial vitamin D receptor signaling in controlling gut mucosal inflammation. J Steroid Biochem Mol Biol. 2015 Jan 17. pii: S0960-0760(15)00013-8. doi: 10.1016/j.jsbmb.2015.01.011. [Epub ahead of print]



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#