#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rizikové faktory pro rozvoj ekzému v dětství

14. 5. 2019

Incidence atopického ekzému vzrostla v Dánsku od roku 1960 do roku 1990, kdy jím trpělo téměř 18 % dětí, téměř šestkrát a od té doby dále narůstá. Kromě genetické predispozice má tedy na rozvoj ekzému vliv i okolní prostředí.

Incidence atopického ekzému vzrostla v Dánsku od roku 1960 do roku 1990, kdy jím trpělo téměř 18 % dětí, téměř šestkrát a od té doby dále narůstá. Kromě genetické predispozice má tedy na rozvoj ekzému vliv i okolní prostředí.

Dánští autoři popisovaného sdělení zkoumali vliv mnoha faktorů okolního prostředí na rozvoj atopického ekzému u dětí do 3 let věku. Po uvedenou dobu sledovali kohortu 356 dětí, které se narodily matkám astmatičkám. Děti byly po celou dobu vyšetřovány a při diagnóze ekzému i léčeny na pracovišti autorů. Kontroly probíhaly každých 6 měsíců, ale také kdykoliv podle potřeby při zhoršení kožního nálezu nebo při manifestaci jakéhokoliv jiného alergického onemocnění. Vyšetření alergické senzibilizace proběhlo v jednom roce a dále v 1,5 a 4 letech, kdy byly stanoveny hladiny celkových a specifických alergických protilátek proti nejčastějším potravinovým a inhalačním alergenům.

U všech dětí se hodnotily genetické faktory – přítomnost mutací v genu pro fillagrin (to je protein, který je důležitý pro správnou stavbu kůže a jehož defekt byl prokázán u ekzematiků), dále alergie u rodičů, pohlaví, sociální postavení, komplikace v těhotenství, míry při narození, měsíc, ve kterém se dítě narodilo, délka výhradního kojení, doba zavedení vajec, kravského mléka a ryb do stravy, doba strávená v kolektivním zařízení, chování psa nebo kočky v domácnosti, používání péřového polštáře, průkaz nikotinu ve vlasech dítěte a teplota a vlhkost v ložnici dítěte.

Ekzém se vyvinul celkem u 43,5 % dětí. Riziko rozvoje ekzému zvyšovala přítomnost mutace pro fillagrin, ekzém u matky, alergická rýma u otce. Riziko bylo naopak nižší s rostoucí délkou při porodu, vyšší teplotou v ložnici (což může být ale ovlivněno chováním rodičů, při objevení se ekzému automaticky snižují teplotu v ložnici, aby zmírnili svědění kůže při nadměrném zahřívání) a také chováním psa.

Vysvětlení pro tyto faktory zatím není jednoznačné. U vlastnictví psa je možné, že se nemusí jednat o přímý vliv, ale například o vliv životního stylu.

(van)

Zdroj: Bisgaard, H. et al.: Risk analysis of early childhood eczema. Journal of Allergy and Clinical Immunology, Volume 123, Issue 6, Pages 1355–1360. doi: 10.1016/j.jaci.2009.03.046



Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#