#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pravidelné užívání aspirinu může zvýšit riziko Crohnovy nemoci až pětinásobně

15. 5. 2019

Lidé, kteří užívají aspirin pravidelně po dobu delší než jeden rok, jsou vystaveni vyššímu nebezpečí, že u nich vznikne Crohnova choroba. K takovým závěrům došli odborníci z University of East Anglia.

Lidé, kteří užívají aspirin pravidelně po dobu delší než jeden rok, jsou vystaveni vyššímu nebezpečí, že u nich vznikne Crohnova choroba. K takovým závěrům došli odborníci z University of East Anglia.

Střeva v ohrožení

Na vzniku Crohnovy nemoci se může podílet mnoho faktorů. Jedním z nich je i přílišná konzumace aspirinu. Vědci z University of East Anglia proto zkoumali škodlivé účinky tohoto běžně užívaného léku na střevo. Do výzkumu bylo zařazeno 200 000 dobrovolníků ve věku 30–74 let z Velké Británie, Švédska, Dánska, Německa a Itálie. Na počátku pozorování byli všichni účastníci studie v pořádku. Do roku 2004 se však u některých sledovaných dobrovolníků rozvinula Crohnova choroba. Výsledky ukázaly, že u lidí, kteří po dobu delší jednoho roku užívali pravidelně aspirin, byla pravděpodobnost vzniku onemocnění pětinásobná. Studie také naznačila, že aspirin nijak nezvyšuje pravděpodobnost další nemoci ze skupiny nespecifických střevních zánětů – ulcerózní kolitidy.

  • Využijte OSOBNÍ ZDRAVOTNÍ DENÍK, kde můžete sledovat index aktivity Vašeho onemocnění, neboli stav, ve kterém se Vaše nemoc právě nachází. Díky tomu získáte nad onemocněním mnohem lepší kontrolu. K vytvoření vašeho osobního deníku postačí se ZAREGISTROVAT.

Panika není na místě

Aspirin se používá k léčbě mnoha onemocnění a je užíván také k prevenci srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Vzhledem k tomu, že výsledky studie zatím nejsou ověřeny a riziko vzniku Crohnovy choroby je velmi malé, organizátoři studie doporučují uživatelům aspirinu v léčbě pokračovat. Je nutné provést další výzkumy k ověření výsledků této nové studie. Tým lékařů z University of East Anglia plánuje dále pokračovat ve zkoumání možných rizikových faktorů, které by se podílely na vzniku Crohnovy choroby.

(tek)

Zdroj:



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#