#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Po zavedení zákonů regulujících kouření poklesl počet předčasných porodů

6. 10. 2014

Pozitivní vliv zákonů omezujících kouření na zdraví populace potvrdila nedávno provedená belgická studie. Podle té bylo uvedení těchto zákonů do praxe v Belgii následováno prokazatelným poklesem počtu předčasných porodů.

Pozitivní vliv zákonů omezujících kouření na zdraví populace potvrdila nedávno provedená belgická studie. Podle té bylo uvedení těchto zákonů do praxe v Belgii následováno prokazatelným poklesem počtu předčasných porodů.

Restrikce kouření proběhla v Belgii postupně

Je všeobecně uznávanou skutečností, že kouření během gravidity, jak aktivní, tak i pasivní, mimo jiné snižuje porodní váhu plodu a zkracuje délku samotného těhotenství. Vliv „protikuřácké“ legislativy na tuto problematiku ukazují výsledky studie provedené na Univerzitě Hasselt v Belgii. Zákony upravující kouření byly v Belgii realizovány ve třech fázích. Zákaz kouření na veřejných místech a většině pracovišť platí od roku 2006, na restaurace byl rozšířen roku 2007 a v barech, kde jsou servírovány pokrmy, je v Belgii zakázáno kouřit od roku 2010.

Signifikantní pokles počtu předčasných porodů

Vědci pracovali s daty 606 877 dětí živě narozených mezi 24. až 44. gestačním týdnem, a to v letech 2002–2011. Předčasný porod byl definován hranicí 37. týdne. V souvislosti se zavedením každé ze tří fází „protikuřáckého“ zákona byl pozorován signifikantní pokles v počtu spontánních předčasných porodů (nejvýznamněji v roce 2007 o 3,13 % a o dalších 2,65 % v roce 2010), přičemž měsíce a roky před zavedením těchto zákonů nebyl podobný trend pozorován. Tyto změny podle autorů studie nelze vysvětlit jinými faktory, ať už individuálními, nebo populačními.

Provedená studie svými výstupy upozornila na důležitost restrikčních opatření v souvislosti s kouřením. Jejich souvislost se snížením rizika výskytu mnoha onemocnění je dokládána dalšími vznikajícími studiemi.

(veri)

Zdroj: Cox B., et al. Impact of a stepwise introduction of smoke-free legislation on the rate of preterm births: analysis of routinely collected birth data. BMJ, 2013; 346 (feb14 3): f441; DOI: 10.1136/bmj.f441

CHA-2016.02.002



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#