#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Novinka! Již existuje antidiabetikum, které snižuje nebezpečí kardiovaskulárních nemocí

8. 10. 2015

Léků, které pomáhají kompenzovat cukrovku 2. typu, je dnes dostatek. Nyní přišli vědci s přípravkem, který umí i něco podstatného navíc.

Empagliflozin je nový lék ze skupiny perorálních antidiabetik, tedy preparátů aplikovaných při léčbě diabetu 2. typu. Užívá se jednou denně ve formě tablet. Jeho účinek je založen na faktu, že ledviny neustále filtrují krev a glukóza je jednou z látek, které jsou vychytávány a vraceny zpět do krevního oběhu. Empagliflozin zabraňuje tomuto zpětnému záchytu glukózy v ledvinách, a ta je tak z organismu vylučována. Účinek léku je tedy naprosto nezávislý na slinivce břišní i inzulinu.

Vynikající zprávy

Před několika dny byly na mezinárodním diabetologickém kongresu ve Stockholmu a zároveň v časopise New England Journal of Medicine zveřejněny výsledky výzkumu, který sledoval vliv přidávání empagliflozinu k již užívaným lékům. Zkoumán byl především výskyt kardiovaskulárních příhod, úmrtí z těchto příčin a celková úmrtnost.

  • Empagliflozin podle vědců snížil riziko smrti z kardiovaskulárních příčin, infarktu myokardu a cévní příhody mozkové u diabetiků 2. typu ve vysokém ohrožení o celých 14 %.
  • Samotné nebezpečí exitu z kardiovaskulárních důvodů zmenšil dokonce o 38 %.
  • Také nečekaně snížil riziko úmrtí ze všech příčin o 32 % a dále i nutnost hospitalizace pro srdeční selhávání o 35 %.

Každý třetí přežije déle

Tyto výsledky vyvolaly velký zájem v odborných kruzích, protože pro pacienty znamenají značný přínos. Podíváme-li se na konkrétní čísla, pak každému třetímu exitu z kardiovaskulárních příčin dokáže empagliflozin předejít. A to je velmi významné, neboť diabetici 2. typu umírají nejčastěji z tohoto důvodu. Střední délka života je u těchto nemocných oproti běžné populaci zkrácena přibližně o 12 let a snížení úmrtnosti z kardiovaskulárních příčin bude mít pravděpodobně příznivý vliv i na ni.

Navýšení příznivého účinku

U sledovaných pacientů byl empagliflozin přidáván k dlouhodobě užívaným lékům – většinou se jednalo o preparáty na snížení krevního tlaku a cholesterolu. Nový přípravek dokázal účinek těchto léků ještě navýšit, což je velmi neobvyklá a neočekávaná událost. Znamená to totiž velký pokrok v léčbě cukrovky 2. typu.

(pez)

Zdroj:
http://www.boehringer-ingelheim.com
http://www.ema.europa.eu



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#