#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Isoprinosine − ověřená kombinace protivirového a imunomodulačního působení

2. 11. 2021

Podrobné poznání fyziologie a patofyziologie obranného i poškozujícího zánětu umožňuje stále častěji činit léčebné imunomodulační zásahy. Možnosti jak tlumit poškozující zánět jsou poměrně rozsáhlé a zahrnují široké spektrum léčiv včetně biologik. Naproti tomu možnosti léčebně potencovat imunitní systém jsou velmi omezené. Většinou se jedná o látky přírodního původu, jež jsou součástí potravních doplňků. V užším slova smyslu jediným léčivem s prokázanými imunomodulačními a imunopotenciačními účinky je inosine pranobex.

Tento přípravek je indikovaný u rozsáhlého spektra nemocných s klinickými projevy imunitní nedostatečnosti. Působí přímo protivirově. Moduluje imunitní systém na mnoha úrovních. Zasahuje do zásadních imunobiologických ukazatelů na úrovni buňky, např. energetického metabolismu, buněčné signalizace a proliferace. Moduluje složky vrozené imunity, NK buňky a dendritické buňky. Tlumí tvorbu protizánětlivých cytokinů TNF-α a IL-6. Homeostaticky a regulačně optimalizuje funkční polarizaci subsetů T lymfocytů: TH1, TH2, TH17 a Tregs.

Zdroj: Inosin pranobex, klinickou praxí ověřený účinný imunomodulátor; možné mechanismy působení. Remedia 2018; 4: 396−400.

prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc.
Ústav klinické imunologie a alergologie, LF UK a FN Hradec Králové



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#