#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hladiny sérového ghrelinu a jejich kolísání u žen s revmatoidní artritidou léčených infliximabem

14. 5. 2019

Studie polských vědců publikovaná v červnovém čísle časopisu Rheumatology International se zaměřila na ověření domněnky, zda sérový ghrelin hraje prozánětlivou roli u pacientek s revmatoidní artritidou.

Studie polských vědců publikovaná v červnovém čísle časopisu Rheumatology International se zaměřila na ověření domněnky, zda sérový ghrelin hraje prozánětlivou roli u pacientek s revmatoidní artritidou.

Ghrelin je gastrický hormon zastávající řadu rozličných funkcí. Z nejzajímavějších vyjmenujme indukci uvolnění růstového hormonu, pravděpodobnou regulaci produkce prozánětlivých cytokinů či kontrolu energetické homeostázy a příjmu potravy.

Revmatoidní artritida (RA) patří mezi chronická zánětlivá onemocnění postihující primárně klouby. Pro rozvoj zánětu je klíčovým cytokin TNFα. Infliximab, účinná látka blokující účinek TNFα, hraje prim v omezení rozvoje akutního zánětu u pacientů s revmatoidní artritidou.

Publikovaná studie zahrnovala celkem 18 pacientek s RA a 15 věkově srovnatelných zdravých žen jako kontrolní skupinu. Podmínkou pro zařazení byla aktivně probíhající forma onemocnění bez signifikantního poklesu hmotnosti před i jeden rok po zahájení terapie infliximabem. Sérové hladiny ghrelinu stanovovali vědci u obou skupin před léčbou infliximabem, týden po první infuzi a konečně i 53. týden probíhající terapie. Výsledky následně porovnali.

Dle očekávání dosahovaly hladiny ghrelinu vyšších hodnot u pacientek s revmatoidní artritidou než u zdravých kontrol. V rámci skupiny revmatiček se projevil signifikantní pokles hodnot sérového ghrelinu již po první infuzi infliximabu. Stejný závěr nalezli vědci i v 53. týdnu léčby. Při porovnání s kontrolní skupinou však byla tato čísla nadále zvýšená.

Závěry hovoří jasně. Ghrelin patří mezi prozánětlivé působky. Co více, u pacientů s těžkou formou revmatoidní artritidy na něj lze navíc pohlížet jako na reaktant akutní fáze.

(msd)

Zdroj: Michal Magiera, et al. Serum ghrelin in female patients with rheumatoid arthritis during treatment with infliximab. Rheumatology International, 2013 June; 33 (6): 1611–1613.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#