#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Epitelové buňky v aspirované tekutině z bradavky znamenají vyšší riziko karcinomu

15. 5. 2019

Ženy, které mají epitelové buňky v aspirované tekutině z bradavky, čelí vyššímu riziku rakoviny prsu než ženy bez přítomnosti epitelií v aspirátu. To tvrdí studie Kalifornské Univerzity.

Ženy, které mají epitelové buňky v aspirované tekutině z bradavky, čelí vyššímu riziku rakoviny prsu než ženy bez přítomnosti epitelií v aspirátu. To tvrdí studie Kalifornské Univerzity.

„Předchozí studie ukazují, že ženy, které mají v aspirátu z bradavky abnormální cytologii nebo přítomnost epitelií, mají ve srovnání s ženami s normální cytologií nebo bez aspirovatelné tekutiny zvýšené relativní riziko rakoviny prsu,“ vysvětlují autoři.

Doktor Kimberly A. Baltzell a kolegové z univerzity v San Francisku analyzovali výsledky z aspirátu z bradavky u 946 žen, které byly vyšetřovány na jejich mamologické klinice v době mezi lety 1970 a 1991.

Incidence rakoviny prsu se postupně zvyšovala s každou kategorií cytologie aspirátu a dosáhla 9 % mezi ženami bez aspirovatelné tekutiny, 11 % u aspirátů bez epitelových buněk, 12 % u žen s epitelovými buňkami beze změn a 14 % u případů s hyperplastickými nebo atypickými buňkami.

Ženy s jakýmikoli epitelovými buňkami v aspirátu z bradavky mají 1,9x vyšší pravděpodobnost rozvoje nádoru prsu než ženy bez aspirovatelného obsahu nebo epitelových buněk v aspirátu, tvrdí badatelé.

„Testování aspirované tekutiny z bradavky může zlepšit současné modely předpovědi rizika a poskytuje snadnou a finančně nenáročnou metodu k vytipování jedinců se zvýšeným rizikem rakoviny prsu,“ usuzují autoři. Aspirace z bradavek představuje nenákladnou a neinvazivní metodu pro hodnocení epitelu prsní žlázy.

(zep)

Zdroj: BMC Cancer 2008;8:75.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#