#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Efektivita podávání etanerceptu u středně těžké až těžké psoriázy – závěry mezinárodní studie Pristine

15. 5. 2019

Data z mezinárodní studie demonstrují, že etanercept je efektivní v léčbě středně těžké až těžké psoriázy se signifikantním zlepšením PASI skóre. Tyto poznatky, prezentované na 40. výročním setkání Evropské společnosti pro výzkum v dermatologii, vycházejí ze studie PRISTINE...

Data z mezinárodní studie demonstrují, že etanercept je efektivní v léčbě středně těžké až těžké psoriázy se signifikantním zlepšením PASI skóre (Psoriasis Area and Severity Index). Tyto poznatky, prezentované na 40. výročním setkání Evropské společnosti pro výzkum v dermatologii, vycházejí ze studie PRISTINE (PsoRiasis study to assess effIcacy and SafeTy IN subjects taking Etanercept 50 mg once weekly and twice weekly with adjunct therapy) – multicentrické, randomizované, dvojitě zaslepené studie vyhodnocující efektivitu a bezpečnost dvou dávkovacích terapeutických režimů.

Do studie PRISTINE bylo zařazeno celkem 273 pacientů starších 18 let z 32 různých míst Evropy, Střední Ameriky a Asie s aktivní, klinicky stabilní středně těžkou až těžkou plakovou psoriázou. Efektivita léčby byla posuzována prostřednictvím PASI skóre, standardu v hodnocení kožní aktivity onemocnění. Respondenti byli randomizováni během 12 týdnů trvající dvojitě zaslepené fáze do skupin, kterým byl podáván etanercept v dávce 50 mg buď jednou, nebo dvakrát týdně spolu s omezenými dávkami topické léčby. Během 12. až 24. týdne byl všem pacientům podáván etanercept v dávce 50 mg jednou týdně společně s veškerou indikovanou topickou léčbou.

Na konci studie, ve 24. týdnu, dosáhlo 61 % pacientů, kterým byl etanercept podáván jednou týdně, a 78 % pacientů, kterým byl etanercept podáván dvakrát týdně, PASI skóre 75. 32 % z první a 48 % z druhé skupiny dosáhlo PASI skóre 90. Tyto výsledky podporují závěry předchozí studie CRYSTEL (Clinical Randomized Year-long STudy assessing the safety and efficacy of EnbreL in Psoriasis), která demonstrovala to, že etanercept nabízí pacientům spolehlivé a udržitelné zlepšení kvality pokožky.

(hak)

Zdroj:

  1. Strohal R., et al.: Efficacy and safety of etanercept for the treatment of moderate-to-severe psoriasis when used with adjunctive topical therapy as needed: the PRISTINE trial. 40th Annual European Society for Dermatological Research (ESDR) Meeting, Helsinky, Finsko. Prezentováno dne 9. září 2010.


Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#