#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bizarní technologické novinky v medicíně − odvrácená strana pokroku, nebo realita blízké budoucnosti?

19. 12. 2022

Robot odebírající krev, setkání se zesnulými prostřednictvím virtuální reality nebo robotická chůva starající se o embrya v umělé děloze. Technologie v posledních letech míří kupředu mílovými kroky a přináší do mnoha oborů, včetně medicíny, řadu úžasných pokroků. Na druhé straně jsou s jejím rozvojem spjaty i bizarní počiny balancující na hraně etické únosnosti. Pojďme se na závěr roku ohlédnout za několika poněkud strašidelnými technologickými novinkami, které připomínají příběhy z kultovního seriálu „Věřte nevěřte“. Tak co myslíte − jsou následující příběhy „pevné v kramflecích“, nebo si z vás scénáristé jen vystřelili?

V hlavní roli... robot

Prostrčili byste ruku kruhovým otvorem do velkého přístroje a nechali robota, aby vám odebral krev? Pokud ano, možná se toho v budoucnu na vlastní kůži dočkáte. V Číně byl totiž úspěšně zkonstruován robot, který si s takovým úkonem hravě poradí. Pomocí naváděcí technologie je schopen poměrně rychle vyhledat vhodnou žílu, asepticky odebrat potřebný vzorek krve a dokonce přelepit oblast vpichu náplastí. Postupně by tito roboti mohli nahradit zdravotnický personál v odběrových místnostech a odběry krve by se tak mohly stát pro mnohé dobrodružným (či hororovým) zážitkem.

O poznání bizarnější je další oznámení čínských vědců, kterým se podařilo zkonstruovat umělou inteligenci starající se o embrya v umělé děloze. Tyto robotické chůvy by podle čínských vědců měly pomáhat ve státech s klesající porodností. Podle jejich tvrzení totiž robotická chůva zajistí v umělé děloze v porovnání s přirozeným těhotenstvím daleko bezpečnější podmínky pro vývoj embrya.

Poslední novinku z kategorie robotiky představují nepříznivé zprávy přivezené až k lůžku pacienta pojízdným robotem s obrazovkou. Tento incident se odehrál v Kalifornii, kde k lůžku pacienta v terminálním stadiu CHOPN přijel robot na kolečkách a z připevněné obrazovky lékař sděloval pacientovi pomocí živého videohovoru velmi nepříznivou prognózu jeho onemocnění, a to v přítomnosti jeho vnučky. Pacient následující den zemřel a celý incident se dostal i do médií. Přes jasné etické kontroverze takového způsobu komunikace by však tento typ telemedicínské technologie mohl být v budoucnu alespoň prospěšný například pro menší nemocnice, kterým by mohl zprostředkovat konzultace chybějících specialistů.

Blízká setkání všeho druhu

Virtuální realita umožňuje navštívit vzdálená místa z pohodlí obývacího pokoje, v Koreji však postoupili mnohem dále a umožnili poslední rozloučení matky se zesnulou dcerou, kterou „oživili“ pomocí fotek a umělé technologie. Velmi emotivní video pořízené z posledního setkání vyvolává řadu emocí a etických otazníků. Nutno doplnit, že Korejci věří, že jejich zesnulí se s nimi setkávají ve snech, to však neplatí pro děti mladší 10 let, jejichž duše po smrti odcházejí do „květinové zahrady na západní obloze“ a s rodinou se ve snech už nikdy nesetkají. I z tohoto důvodu bylo pro matku poslední rozloučení velmi důležité.

Realitou už je také randění s virtuálním partnerem nebo reklama infiltrující lidské snění. V roce 2018 také šokoval odbornou i laickou veřejnost čínský vědec, který prohlásil, že se pokusil geneticky modifikovat dvě děti, aby zajistil jejich rezistenci vůči infekci virem HIV. Genetická modifikace lidského organismu je do budoucna velkým tématem vzbuzujícím řadu obav.

Ranní ptáče dál doskáče

Vědci přišli i na to, jak pomoci lidem, kteří mají problém s ranním vstáváním. A to pomocí hodinek, které místo klasického budíku probouzejí elektrošokem. Trendem ve Švédsku se zase stávají mikročipy implantované pod kůži předloktí, které fungují na principu radiofrekvenční identifikace (RFID). Díky čipu si můžete odemknout telefon, auto, ale také zaplatit v obchodě nebo si do něj nahrát letenky či očkovací průkaz.

Žhavou novinkou dnešní doby je rovněž obchodování s digitálními aktivy, takzvanými nezaměnitelnými tokeny (NFT). K nim se pojí incident z Paříže, při kterém lékař ošetřující ženu přeživší masakr v klubu Bataclan v roce 2015 obchodoval s jejími rentgenovými snímky právě ve formě NFT. Asi není nutné zmiňovat, že lékař byl odhalen a nelegální prodej citlivých informací byl spojen s velkým popraskem.

Sci-fi, nebo realita?

Rozvoj technologií a jejich implementace do medicíny i každodenního života přináší řadu pokroků, ale také − jak vidno na těchto několika příkladech − řadu bizarních novinek. Některé z nich, jako jsou roboti odebírající krev, by se mohly stát realitou, zatímco jiné vyvolávají řadu obav a etických otázek a jejich aplikace do reálného života je spíše sci-fi. Nechme se však překvapit, co nám budoucnost opravdu přinese.

Přejme si na závěr končícího roku, ať je rok 2023 lepší než ten předchozí a především ať přinese co nejvíce skutečně užitečných medicínských novinek ve prospěch našich pacientů.

(holi)

Zdroj: The Top 10 Super-Creepy Medical Technologies. The Medical Futurist, 2022 May 3. Dostupné na: www.medicalfuturist.com/ten-super-creepy-technologies-in-medicine



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#