#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Peginterferon s ribavirinem u HCV pozitivních pacientů s kompenzovanou cirhózou a portální hypertenzí: role rychlé a časné virologické odpovědi v předpovědi setrvalé virologické odpovědi

15. 5. 2019

U HCV pozitivních pacientů s cirhózou a portální hypertenzí dosahuje léčba pegylovaným interferonem kombinovaná s ribavirinem poměrně dobrých výsledků, co se virové eradikace týče.

U HCV pozitivních pacientů s cirhózou a portální hypertenzí dosahuje léčba pegylovaným interferonem kombinovaná s ribavirinem poměrně dobrých výsledků, co se virové eradikace týče. Léčba "šitá na míru" v souladu s rychlou virologickou odpovědí (rapid virological response – RVR) a časnou virologickou odpovědí (early virological response – EVR) může být prospěšná pacientům, kteří pak spíše dosáhnou SVR (sustained virological response – setrvalá virologická odpověď).

Cílem studie bylo stanovit bezpečnost a účinnost léčby pegintronem a ribavirinem u HCV pozitivních pacientů s kompenzovanou cirhózou a zhodnocení prediktivní role RVR a EVR v předpovědi SVR.

Pacienti s cirhózou skóre Child A dostávali Peginterferon alfa-2b a ribavirin po dobu 48 týdnů. RVR a EVR byly definovány při negativitě virové RNA ve 4. a 12. týdnu léčby a SVR při negativitě v 6. měsíci léčby.

V rámci studie bylo léčeno 233 pacientů, přičemž 66 % procent jich bylo dosud neléčených, naopak 33 % jich bylo v minulosti léčeno, v tomto případě samotným interferonem. Celkem 42 pacientů bylo z léčby vyloučeno vzhledem k hematologickým (6,7 %) a jiným (11,4 %) komplikacím. SVR bylo dosaženo u 25,3 % pacientů, RVR a EVR u 20,2 % a 20,6 % pacientů. V multivariantní logistické analýze souvisela hodnota albuminu a ALT nezávisle s RVR. Absence jícnových varixů a RVR predikují SVR.

Závěrem autoři uvádějí, že léčbu pegintronem a ribavirinem pacienti s kompenzovanou cirhózou a portální hypertenzí dobře tolerují. RVR a nepřítomnost jícnových varixů výrazně koreluje s dosažením SVR. Pacienti s RVR dosáhli častěji SVR bez ohledu na genotyp a je u nich dostačující 48týdenní léčba. Pouze u pacientů s genotypem 1, kteří dosahovali SVR méně často, bude nutné zhodnotit přínos prodloužení terapie na 72 týdnů.

(jos)

Zdroj: přednáška V. Calvarusa, AASLD congress 2009 Boston, November 1, 2009, 0800–1730, Hynes Convention Center, The Liver Meeting, The 60th Annual Meeting of The American Association for the study of Liver Diseases.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#