#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zápis ze zasedání výboru České společnosti pro úrazovou chirurgii, které se konalo dne 10. června 2005 v Úrazové nemocnici v Brně


Vyšlo v časopise: Úraz chir. 13., 2005, č.3

Přítomni: doc. MUDr. L. Pleva, CSc., prof. MUDr. P. Wendsche, CSc., Prof. MUDr. P. Gál, PhD., MUDr. P. Zelníček, CSc., doc. MUDr. P. Maňák, CSc., MUDr. J. Tesař, CSc., MUDr. R. Lukáš, doc. MUDr. P. Višňa, PhD., MUDr. L. Zvára, MUDr. M. Carda, MUDr. S. Jelen

Omluveni: MUDr. P. Nestrojil, CSc., MUDr. T. Dědek, Ph.D., MUDr. P. Faltus, Prof. MUDr. P. Havránek, CSc., MUDr. J. Houser, doc. MUDr. J. Klečka, CSc., MUDr. P. Kopačka, MUDr. J. Procházka, MUDr. F. Rybář, MUDr. J. Ščudla, MUDr. J Vanáč

Jednání řídil: doc. MUDr. L. Pleva, CSc.

Program:

  1. Standardy zajištění péče o traumatologické pacienty v traumacentrech včetně personálních a materiálnětechnických požadavků v návaznosti na urgentní příjmy
  • pracovní skupina:
    doc. Pleva, doc. Maňák, dr. Dědek, dr. Lukáš
  • Hospitalizační účty traumatologických pacientů, které přesahují 300 tis. Kč na pacienta
    • přednostové traumacenter
  • Stanovit další postupy potřebné k jednání s pojišťovnami
    • pracovní skupina:
      doc. Pleva, prof. Gál, dr. Lukáš, dr. Nestrojil
  • Stanovit podmínky pro akreditaci pracovišť
    • jmenovaní členové akreditační komise MZ ČR
  • Krajský havarijní plán
    • dr. Dědek, dr. Tesař
  • Varia
  • Doc. MUDr. L. Pleva, CSc. – přivítal všechny přítomné a jménem všech členů výboru poblahopřál prof. MUDr. P. Wendschemu k životnímu jubileu.

    Hejtmanům všech krajů byly zaslány dopisy s nabídkou kooptace vedoucích traumacenter do Krizového plánu a Bezpečnostní rady krajů. Doposud reagovali zástupci 2 krajů, jednou kladně a jednou záporně. Doc. L. Pleva navrhuje znovu kontaktovat hejtmany.

    Dr. J. Tesař – havarijní plán je takřka kompletně zpracován v pracovní verzi. V současnosti zahrnuje všechny formální stránky a je dostačující. Bude průběžně inovován a doplňován. Je nutno dopracovat seznamy spolupracujících lékáren, transfuzních stanic, navázat vztahy s nestáními organizacemi a vše smluvně podložit. Navrhuje navázat kontakty se zdravotními školami, které by mohly v případě hromadné havárie také poskytnout pomoc žákyň z posledních ročníků.

    Dr. S. Jelen – prezentace urgentního příjmu ve FNsP Ostrava – Poruba. Následovala obsáhlá diskuze o koncepci traumacenter. Po doplnění a upřesnění bude předána nám. Březovskému – MZ ČR se žádostí o její dodržování. Uvažuje se o přesunutí určitých traumatologických výkonů i na pracoviště nižšího typu. Diskutovalo se o nahrazení názvu „Koncepce traumacenter“. Návrh „Standard zajištění péče o pacienty se závažnými úrazy na příjmových odděleních a v traumacentrech“. Je nutná spolupráce se Společností urgentní medicíny – doc. L. Pleva bude kontaktovat MUDr. Milana Ticháčka – předsedu společnosti.

    Ing. V. Neklapilová – předložila normativy Medicíny katastrof pro traumacentra. Představila německý vzor, který byl vyhodnocen u souboru 50 pacientů.

    Doc. L. Pleva – informoval o podmínkách k získání akreditace pracovišť. Zaslal dopis na MZ ČR, ve kterém uvádí, že všechna TC prošla auditem, jsou vedena zkušeným traumatologem, a tím jsou vhodná pro postgraduální výuku. Požádal všechny zástupce TC o shromáždění přesných údajů o počtu traumatologů na daném pracovišti a počty výkonů, které bude MZ ČR vyžadovat.

    Dále vznesl otázku, zda založit „Sekci mladých traumatologů“.

    Doc. L. Pleva standardy – ČCHS již ukončila vypracování standardů. Nyní postoupeno k oponentuře. Standardy ČSÚCH je nutno ještě dopracovat:

    Dr. P. Nestrojil předloží již vypracované

    Doc. P. Maňák – ruka

    Dr. R. Lukáš – rameno, humerus

    Dr. J. Tesař – předloktí, loket

    Doc. P. Višňa – koleno, tibie, břicho

    ÚN Brno – pánev, femur

    Prof. P. Wendsche – páteř

    Doc. L. Pleva – hrudník, dutinová poranění, maxillofaciální poranění, cévy, šlachy

    TC České Budějovice – noha, hlezno

    Prof. P. Gál – dětské standardy

    Dr. Smrčka – základní neurochirurgie, kraniotrauma

    Termín 1. 9. 2005

    Prof. P. Gál – informace o registru úrazů. Kompletní verze registru je všem traumacentrům k dispozici. Dále připravuje jednání na VZP se všemi pojišťovnami, které se zabývají úrazovým pojištěním. Pojišťovnám je však nutno dodat validní data.

    Do příštího zasedání výboru připraví prof. P. Gál průběžnou analýzu dat.

    Příští zasedání výboru ČSÚCH 16. září 2005 v 11.00 hod. v Úrazové nemocnici v Brně

    Zapsala: L. Vlachová


    Česká společnost chirurgie ruky pořádá sympozium ve dnech 3. a 4. listopadu 2005 v Harrachově.

    Podrobnější informace podá Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysoké nad Jizerou.


    Jubileum prof. MUDr. Jiřího Bartoše, DrSc.

    Dne 19. listopadu 2005 se nestor české angiochirurgie prof. MUDr. Jiří Bartoš, DrSc. dožívá ve zdraví 85 let a při této příležitosti pořádá Okresní sdružení české lékařské komory ve spolupráci českých lékařů dne 7. října 2005 minikongres s cévní tématikou, jehož se účastní řada předních českých i zahraničních odborníků, kteří svými přednáškami přispějí k důstojnému připomenutí jubilantova výročí. Minikongres se koná v Táboře v posluchárně odbočky Jihočeské University a začíná ve 13,30 hod.

    prof. MUDr. Jaroslav MAYZLÍK, CSc.,

    doc. MUDr. Leopold PLEVA, CSc.


    Štítky
    Chirurgie všeobecná Traumatologie Urgentní medicína

    Článek vyšel v časopise

    Úrazová chirurgie

    Číslo 3

    2005 Číslo 3
    Nejčtenější tento týden
    Nejčtenější v tomto čísle
    Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
    Přihlášení
    Zapomenuté heslo

    Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

    Přihlášení

    Nemáte účet?  Registrujte se

    #ADS_BOTTOM_SCRIPTS#