#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

František Novomeský, Akin Savas Toklu: Fundamentals of Diving Medicine.


Vyšlo v časopise: Soud Lék., 66, 2021, No. 4, p. 70
Kategorie: Recenze knihy


Tak jak bylo fenomenální dílo Potápěčská medicína, které publikoval prof. Novomeský v r. 2013 ve slovenském vydavatelství Osveta, určeno ve slovenské verzi slovenským a v české verzi českým čtenářům, tak přichází toto vydavatelství s 354 stránkovou modifikovanou monografií prof. Novomeského tentokrát v anglickém jazyce. Není tak primárně zamýšleno pro náš vnitřní trh, ale je v podstatě určeno pro celosvětovou veřejnost. Prof. MUDr. František Novomeský, PhD. je v České i Slovenské republice dlouhodobě známý jako špičkový forenzní expert pro soudní lékařství obecně, ale navíc se superspecializací potápěčská medicína. Takové odbornosti nedosahuje nikdo v žádné z obou našich republik, a ani ve světě není takových na rozdávání. Proto je velice chvályhodné, že se prof. Novomeský spojil s dalším světovým odborníkem na potápění a hyperbarickou medicínu profesorem Lékařské fakulty Univerzity v Istanbulu, Akinem Savasem Toklu, M.D. Oba muže pojí nejenom společný zájem a odborné zaměření, ale i osobní přátelství. Lepší podmínky pro napsání takového díla nemohly nastat.

Fundamentals of Diving Medicine může znamenat jak Základy, tak Zásady potápěčské medicíny. Obojí se na tuto knihu hodí. Základy jsou pro začínající potápěče a Zásady pro zkušené, ostřílené praktiky, kterým nicméně přijde velice vhod si známě věci osvěžit, ale, a to je ještě důležitější, seznámit se s nejnovějšími a nejmodernějšími informacemi z tohoto oboru. Vzhledem k tomu, že oba autoři jsou primárně lékaři a na Lékařských fakultách již několik desetiletí vyučují, obsahuje kniha, mimo obvyklých obecných a technických záležitostí, mnoho a mnoho informací medicínského charakteru. I na tomto poli se jedná o informace, které mohou být užitečné všeobecně lékařským oborům, ale stejně tak jde o takové detaily, které ani poučený specialista nikde jinde nemá možnost najít. A to platí i pro soudní lékaře, kteří ve všech vyšetřovacích týmech jsou hlavními aktéry při řešení těch nejhorších, nejtragičtějších případů.

Co knize popřát do budoucna? Snad nejlépe to, aby zůstávala v knihovnách i těch nejvzdělanějších odborníků po dlouhá a dlouhá léta. Zaslouží si to.

Vážení autoři, pan Cousteau by na Vás byl hrdý.

Prof. MUDr. Miroslav Hirt, CSc.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#