#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zastoupení nekrózy v histologickém preparátu jako prediktor relapsu po chirurgické léčbě lokalizovaného světlobuněčného renálního karcinomu


Histologic tumor necrosis rate as a predictor of recurrence after surgical treatment for localized clear cell renal cell carcinoma

Introduction: Coagulative tumor necrosis (TN) is a potential negative prognostic marker in clear cell renal cell carcinoma (ccRCC). Our study assessed the significance of the TN rate in histological specimens in terms of the risk of recurrence in patients after surgical treatment for localized disease.

Methods: Our study included 149 subjects surgically treated for ccRCC from 2011 to 2014. Mean postoperative follow-up was 538 days. Presence of TN was assessed by a physician – pathologist in histological specimens. The following findings were described: without necrosis (79 samples), TN rate below 50% (46 samples) and TN rate higher or equal to 50% of the specimen (24 samples). The Kaplan-Meier method, log-rank test and Cox regression analysis were used to evaluate the disease-free survival (DFS).

Results: Seventeen patients experienced recurrence – with no TN detected in 3, TN rate below 50% in 6 and TN rate above 50% in 8 patients. There was a significant difference in DSF in patients with proven TN compared to patients without TN (HR 3.83; CI95% 1.48−9.94%; p=0.006; in multivariate analysis: p=0.031). Evaluation according to the proportion of TN showed a significant difference in DFS in patients with the TN rate below or equal to 50% compared to patients without TN (HR 16.27; CI95% 4.00−66.15; p=0.0001; in multivariate analysis: p=0.041). The difference of DSF between patients without TN and with the TN rate higher than 50%, and patients with the TN rate below 50% and higher than 50% was not statistically significant.

Conclusion: Our study confirmed TN as a risk factor of disease recurrence. Additionally, a higher TN rate is associated with a significantly higher risk of recurrence.

Keywords:

clear cell renal cell carcinoma – survival – coagulative necrosis – necrosis rate – prognostic factor


Autoři: M. Čechová 1;  M. Chocholatý 1;  J. Háček 2;  M. Schmidt 1;  M. Koldová 1;  M. Babjuk 1
Působiště autorů: Urologická klinika 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole, Praha 1;  Ústav patologie a molekulární medicíny 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole, Praha 2
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2022, roč. 101, č. 3, s. 114-118.
Kategorie: Původní práce
doi: https://doi.org/10.33699/PIS.2022.101.3.114–118

Souhrn

Úvod: Koagulační nekróza nádorové tkáně představuje potenciálně nepříznivý prognostický faktor u světlobuněčného renálního karcinomu (ccRCC). Naše práce hodnotila vliv podílu nekrózy v histologických preparátech nádoru na riziko relapsu u nemocných operovaných pro lokalizovaný ccRCC.

Metody: Studie zahrnovala 149 pacientů, kteří podstoupili operační zákrok pro ccRCC v letech 2011 až 2014. Průměrná doba pooperačního sledování činila 538 dní. Přítomnost koagulační nekrózy hodnotil lékař-patolog v histologických preparátech. Popsali jsme následující nálezy: bez nekrózy (79 vzorků), podíl nekrózy nižší 50 % (46 vzorků) a vyšší či rovno 50 % preparátu (24 vzorků). K hodnocení disease-free survival (DFS) byla použita Kaplan-Meierova metoda, log-rank test a Coxova regresní analýza.

Výsledky: Relaps nastal u 17 pacientů – u 3 nebyla nekróza prokázána, u 6 činilo zastoupení nekrózy méně než 50 % a u 8 pacientů více než 50 % preparátu. Přitom existoval signifikantní rozdíl v DFS u skupiny s prokázanou nekrózou v porovnání se skupinou bez nekrózy (HR 3,83; CI95 % 1,48–9,94 %; p=0,006, v multivariantní analýze p=0,031). Při zhodnocení dle množství nekrózy jsme popsali významný rozdíl v DFS u pacientů s podílem nekrózy nižším 50 % v porovnání s pacienty bez nekrózy (HR 16,27; CI95 % 4,00−66,15; p=0,0001; v multivariantní analýze p=0,041). Rozdíl v DFS mezi pacienty bez nekrózy a nekrózou vyšší 50 % a skupinou s nekrózou nižší 50 % a vyšší 50 % preparátu nebyl statisticky významný.

Závěr: Naše práce potvrzuje přítomnost koagulační nekrózy jako rizikový faktor relapsu onemocnění. Navíc při větším podílu nekrózy je riziko relapsu významně vyšší.

Klíčová slova:

světlobuněčný renální karcinom – přežití – koagulační nekróza – podíl nekrózy – prognostický faktor

ÚVOD

Renální karcinom (RCC) je nejčastější malignitou ledvin a představuje 2–3 % všech nádorových onemocnění v dospělosti [1]. Incidence tohoto onemocnění v České republice patří dlouhodobě k nejvyšším ve světě, ročně bývá diagnostikováno více než 3000 nových případů RCC [2].

Vzhledem k častějšímu používání zobrazovacích vyšetření narůstá podíl náhodně zachycených drobných tumorů [3]. Chirurgická léčba, tedy resekce ledviny a nefrektomie, představuje jedinou kurativní léčbu tohoto onemocnění. Přesto k recidivě v důsledku metastatického šíření dochází u více než jedné třetiny pacientů léčených pro původně lokalizovaný tumor [4].

Proto je věnována značná pozornost prognostickým faktorům, které mohou pomoci určit nemocné s vysokým rizikem relapsu a úmrtím na toto onemocnění, a to včetně těch, u nichž může být potenciálně přínosná adjuvantní terapie v rámci klinických studií či intenzivnější sledování po léčbě. Do současnosti byla identifikována řada prognostických faktorů RCC, nejvýznamnějšími zůstávají stage, grade a subtyp RCC. Přítomnost intratumorální koagulační nekrózy byla identifikována jako další nepříznivý prognostický indikátor tohoto onemocnění.

Nekróza je u RCC častým jevem, lze ji pozorovat až v jedné třetině všech případů [5]. Incidence je závislá na subtypu RCC – nejčastější je u papilárního RCC (pRCC) [5]. U ccRCC bývá zjištěna ve 27−32 % případů a u chromofóbního RCC (chRCC) relativně zřídka, pouze ve 3−14 % případů [5].

Patogeneze vzniku koagulační nekrózy není zcela objasněná. Některá pozorovaní naznačují, že ke vzniku nekrózy dochází v momentě, kdy tumor přeroste možnosti svého cévního zásobení a odráží tak jeho agresivitu, schopnost proliferace a progrese [5,6,7]. S nekrózou se ovšem můžeme mnohdy setkat i u malých tumorů, což není zcela v souladu s předchozí hypotézou. Nejspíše je tedy koagulační nekróza výsledkem vaskulární remodelace spojené s progresí velikosti tumoru [5].

Studie naznačují, že přítomnost nekrózy v histologických preparátech nádoru odráží biologickou povahu tumoru a poskytuje další informace o jeho předpokládaném chování. U ccRCC byla intratumorální koagulační nekróza identifikována jako nezávislý rizikový faktor progrese onemocnění a úmrtí na tento typ nádoru [6,8,9]. Prognostický význam histologické nekrózy byl rovněž prokázán u chRCC [3,8,7]. Oproti tomu pRCC vykazuje nekrózu velmi často, setkáváme se s ní v 32−42 % případů a její prognostický význam u tohoto subtypu RCC nebyl potvrzen [5]. Je pravděpodobné, že mechanismus vzniku koagulační nekrózy je u tohoto typu nádoru odlišný. Předpokládá se vliv odlišné morfologie tumoru – přerůstání nádorových buněk, strukturálních abnormit a současně vyšší fragilita spojené s náchylností k traumatickému poškození tkáně tumoru [5,7].

Přítomnost nekrózy by při histopatologickém vyšetření preparátu měla být hodnocena rutinně a její podíl by měl být uváděn v 5 % přírůstcích. Rozsah nekrózy se zdá být prognosticky významnější než její prostá přítomnost [10,11]. Ovšem přesná prognosticky významná hranice podílu nekrózy stanovena dosud nebyla.

Cílem naší práce bylo ověřit prognostický význam přítomnosti koagulační nekrózy nádorové tkáně u pacientů operovaných pro lokalizovaný ccRCC na našem pracovišti. Současně jsme zkoumali vliv podílu nekrózy v histopatologických vzorcích tumoru na riziko relapsu onemocnění po chirurgické léčbě.

METODY

Do studie bylo zařazenou celkem 149 nemocných, kteří na našem pracovišti podstoupili resekci ledviny či nefrektomii pro lokalizovaný ccRCC v časovém období od července 2011 do března 2014. Ke zhodnocení stadia nádoru byla použita aktuální TNM klasifikace (verze 2009), jaderný grade byl hodnocen podle Fuhrmanové. Následné sledování po operačním výkonu probíhalo dle aktuálně platných doporučení Evropské urologické společnosti (European Association of Urology, EAU) [12]. Průměrná doba pooperačního sledování v našem souboru pacientů činila 538 dní.

Přítomnost koagulační nekrózy byla evaluována lékařem- patologem dle obrazu v histologických preparátech při standardním zpracování nádoru. Zastoupení nekrózy bylo hodnoceno v jednotlivých řezech a výsledný podíl je průměrem ze všech řezů. Nálezy jsme hodnotili následovně – bez průkazu nekrózy (popsáno u 79 vzorků), přítomnost nekrózy nižší 50 % (46 vzorků) a nekróza vyšší či rovna 50 % preparátu (24 vzorků). U všech vyšetřovaných preparátů byly popsány negativní chirurgické okraje.

Studie byla realizována v souladu s platnými etickými principy a pravidly pro klinický výzkum a byla schválena institucionální etickou komisí. Všichni pacienti byli seznámeni s principy studie a podepsali informovaný souhlas před svým zařazením do ní.

K hodnocení přežití bez nemoci (disease-free survival, DFS) byla použita Kaplan-Meierova metoda. K porovnání DFS mezi skupinami jsme použili log-rang test a Coxovu regresní analýzu v univariantním a multivariantním modelu. Analýza dat byla provedena pomocí statistického software MedCalc, verze 13.0 (MedCalc Software, Ostend, Belgium) a hladina významnosti byla stanovena na p<0,05.

VÝSLEDKY

V průběhu sledování po kurativním chirurgickém výkonu došlo k relapsu onemocnění u 17 pacientů. V této skupině nemocných nebyla nekróza při histopatologickém vyšetření prokázána u 3 nemocných (3,8 % osob ze skupiny všech vzorků bez průkazu nekrózy), u 6 nemocných (13,0 % osob dané skupiny) činilo zastoupení nekrózy méně než 50 % preparátu a u 8 nemocných (33,3 % osob dané skupiny) více či rovno 50 % preparátu.

Statisticky významný rozdíl v DFS jsme popsali mezi skupinou nemocných s prokázanou koagulační nekrózou ve srovnání se skupinou bez průkazu nekrózy, a to jak v univariantní (HR 3,83, CI95 % 1,48−9,94 %; p=0,006), tak i multivariantní analýze (p=0,031) (Graf 1). Přítomnost nekrózy byla v našem souboru pacientů identifikována jako nezávislý prognostický faktor DFS na jaderném gradu, stadiu onemocnění i velikosti tumoru.

Kaplan-Meierovy křivky ukazující rozdíl v DFS mezi skupinou pacientů s prokázanou koaguační nekrózou
a skupinou bez průkazu nekrózy<br>
Graph 1: Kaplan-Meier curves showing the difference in DFS between the group of patients with proven coagulant
necrosis and the group without evidence of necrosis
Graf 1. Kaplan-Meierovy křivky ukazující rozdíl v DFS mezi skupinou pacientů s prokázanou koaguační nekrózou a skupinou bez průkazu nekrózy
Graph 1: Kaplan-Meier curves showing the difference in DFS between the group of patients with proven coagulant necrosis and the group without evidence of necrosis

Při rozdělení nemocných podle podílu nekrózy existoval statisticky významný rozdíl v DFS mezi skupinou nemocných s podílem nekrózy vyšším či rovno 50 % preparátu ve srovnání se skupinou bez průkazu nekrózy (HR 16,27, CI95 % 4,00–66,15; p=0,0001, v multivariantní analýze p=0,041). Nebyl prokázán statisticky významný rozdíl v DFS mezi skupinou bez průkazu nekrózy a skupinou s podílem nekrózy nižším 50 % preparátu (p=0,08) a mezi skupinou s podílem nekrózy nižším 50 % a vyšším či rovno 50 % preparátu (p=0,06) (Graf 2).

Kaplan-Meierovy křivky znázorňující rozdíl DFS mezi skupinami nemocných rozdělenými dle podílu nekrózy<br>
Graph 2: Kaplan-Meier curves showing the difference in DFS between groups of patients divided according to the
proportion of necrosis
Graf 2. Kaplan-Meierovy křivky znázorňující rozdíl DFS mezi skupinami nemocných rozdělenými dle podílu nekrózy
Graph 2: Kaplan-Meier curves showing the difference in DFS between groups of patients divided according to the proportion of necrosis

DISKUZE

Koagulační nekróza byla postulována jako možný prediktor agresivního chování RCC již v sedmdesátých letech 20. století [13]. Ovšem po dlouhou dobu nebyla tato premisa dále zkoumána a ověřována. Následné studie potvrdily korelaci přítomnosti nekrózy s vyšším stagem i gradem tumoru, žilní invazí a/nebo přítomností metastáz u ccRCC [8,9,10,12]. Navíc byla prokázána korelace mikroskopické nekrózy s DFS, a to jak v univariantní, tak i multivariantní analýze zahrnující velikost tumoru, grade a přítomnost metastáz [8,14]. Vlivem přítomnosti nekrózy na riziko relapsu po chirurgickém výkonu u drobných tumorů stadia pT1aN0M0 ccRCC se zabývala práce japonských autorů. Přestože není nekróza u tohoto stadia tumorů častá, byla identifikována jako nezávislý prognostický faktor recidivy onemocnění, což pravděpodobně odráží agresivitu tumoru [15]. V souboru pacientů operovaných na našem pracovišti pro ccRCC jsme rovněž prokázali spojitost přítomnosti koagulační nekrózy s kratším DFS, a to nezávisle na gradingu, stagingu i velikosti tumoru. Rozsáhlá metaanalýza autorů Zhang, et al., jež vychází z dat ze 32 studií a hodnotí více než 14 tisíc nemocných s RCC, potvrzuje přítomnost mikroskopické nekrózy jako prediktor horší prognózy onemocnění [16]. Autoři prokázali spojitost nekrózy s horším nádorově specifickým přežitím (cancer- specific survival, CSS), celkovým přežitím (overall survival, OS) i DFS [16].

Předmětem výzkumu nebyla pouze přítomnost, respektive absence nekrózy v mikroskopickém preparátu, zkoumán byl i prognostický vliv podílu nekrózy. Ve své práci autoři Lam, et al. prokázali spojitost histologického průkazu nekrózy s horší prognózou onemocnění [17]. Současně jako první zkoumali prognostický význam procentuálního zastoupení nekrózy, ovšem neprokázali jej jako nezávislý faktor přežití [17]. Oproti tomu v prospektivní studii autoři Klatte, et al. demonstrovali vyšší prognostický přínos podílu nekrózy než její pouhé přítomnosti [10]. Jako cut-off hranici autoři navrhli podíl 20 % preparátu [10]. Rozsah nekrózy zkoumal i autorský kolektiv Katz, et al., který identifikoval vyšší podíl nekrózy (>50 % preparátu) jako nezávislý prediktor DFS a CSS [11]. Na našem souboru pacientů jsme rovněž prokázali vyšší riziko relapsu onemocnění u nemocných s vyšším podílem nekrózy v histologickém preparátu (vyšší či rovno 50 % preparátu).

Hlavní limitací naší práce je malý soubor pacientů. Přesto naše výsledky korespondují se závěry studií s velkým počtem pacientů. Další výzkum v této oblasti je žádoucí. Studium mechanismů vzniku koagulační nekrózy může přinést nové poznatky o biologickém chování RCC. V aktuální práci například japonští autoři poukazují na význam dalšího rozdělení koagulační nekrózy podle morfologie (dirty necrosis versus ghost necrosis), kdy detekce špinavé nekrózy (dirty necrosis) poskytuje další nepříznivé prognostické informace nad rámec přítomnosti mikroskopické nekrózy [18].

Je zřejmé, že koagulační nekróza nenahrazuje jiné histologické a anatomické prognostické parametry. Oproti tomu představuje další prognostický faktor, který lze použít v kombinaci se stávajícími anatomickými a histologickými proměnnými a tím zvýšit prognostickou přesnost prediktivních modelů a monogramů. Přítomnost intratumorální nekrózy jakožto prognostického faktoru je zahrnuta v prognostickém modelu SSIGN (stage, size, grade, necrosis) i v obou Leibovichových modelech [6,10,19]. Podle doporučení EAU by měly být prognostické modely k hodnocení předpokládaného průběhu onemocnění používány v klinické praxi jak u lokalizovaného, tak u metastatického onemocnění [3].

ZÁVĚR

Dostupné studie ukazují, že koagulační nekróza představuje významný negativní prognostický faktor u ccRCC a chRCC. Popsání přítomnosti i rozsahu nekrózy by mělo být nedílnou součástí histopatologického vyšetření preparátu.

Naše výsledky potvrzují přítomnost koagulační nekrózy nádorové tkáně jako rizikový faktor relapsu onemocnění po kurativní chirurgické léčbě pro ccRCC nezávisle na jaderném gradingu, stagingu a velikosti tumoru. Současně jsme prokázali, že při vyšším podílu nekrózy je riziko relapsu onemocnění významně vyšší.

Poděkování

Výsledky naší práce byly prezentovány na 61. Výroční konferenci České urologické společnosti ČLS JEP v Olomouci. Abstrakt s názvem „Podíl nekrózy v preparátu – rizikový faktor relapsu u nemocných po chirurgickém výkonu pro lokalizovaný světlobuněčný karcinom ledviny“ autorů Čechová M, Schmidt M, Grega M, Háček J, Babjuk M, Koldová M, Chocholatý M je dostupný v v Ces Urol 2015;19(Suppl. B). Results of the study were presented at EAU 15th Central European Meeting in Budapest, Hungary, 2015. Abstract named “Percent of microscopic tumor necrosis – a risk factor of recurrence in patients with localized clear cell renal cell carcinoma” by authors Čechová M, Schmidt M, Háček J, Grega M, Babjuk M, Koldová M, Chocholtý M is available at Eur Urol Suppl 2015;14(6):e1277.

Konflikt zájmů

Autoři článku prohlašují, že nejsou v souvislosti se vznikem tohoto článku ve střetu zájmů a že tento článek nebyl publikován v žádném jiném časopise, s výjimkou kongresových abstrakt a doporučených postupů.

MUDr. Marcela Čechová, FEBU

Urologická klinika 2. LF UK a FN v Motole

V Úvalu 84/1

150 06 Praha 5

e-mail: marcela.cechova@fnmotol.cz


Zdroje

1. Capitanio U, Bensalah K, Bex A, et al. Epidemiology of renal cell carcinoma. Eur Urol. 2019;75(1):74−84. doi:10.1016/j.eururo. 2018.08.036.

2. www.svod.cz

3. Ljungberg B, Albiges L, Bedke J, et al. EAU Guidelines on renal cell carcinoma. Edn. presented at the EAU Annual Congress Milan 2021. ISBN 978-94-92671-13-4. EAU Guidelines Office, Arnhem, The Netherlands. Available at: https://uroweb.org/ guideline/renal-cell-carcinoma/.

4. Speed JM, Trinh QD, Choueiri TK, et al. Recurrence in localized renal cell carcinoma: a systematic review of contemporary data. Curr Urol Rep. 2017;18(2):15. doi:10.1007/s11934-017-0661-3.

5. Delahunt B, Cheville JC, Martignoni G, et al. The International Society of Urological Pathology (ISUP) grading system for renal cell carcinoma and other prognostic parameters. Am J Surg Pathol. 2013;37(10):1490−504. doi:10.1097/ PAS.0b013e318299f0fb.

6. Leibovich BC, Blute ML, Cheville JC, et al. Prediction of progression after radical nephrectomy for patients with clear cell renal cell carcinoma: a stratification tool for prospective clinical trials. Cancer 2003;97(7):1663−1671. doi:10.1002/ cncr.11234.

7. Warren AY, Harrison D. WHO/ISUP classification, grading and pathological staging of renal cell carcinoma: standards and controversies. World J Urol. 2018;36(12):1913−1926. doi:10.1007/ s00345-018-2447-8.

8. Sengupta S, Lohse CM, Leibovich BC, et al. Histologic coagulative tumor necrosis as a prognostic indicator of renal cell carcinoma aggressiveness. Cancer 2005;104(3):511−520. doi:10.1002/ cncr.21206.

9. Frank I, Blute ML, Cheville JC, et al. An outcome prediction model for patients with clear cell renal cell carcinoma treated with radical nephrectomy based on tumor stage, size, grade and necrosis: the SSIGN score. J Urol. 2002;168(6):2395−2400. doi:10.1097/01.ju.0000035885.91935.d5.

10. Klatte T, Said JW, de Martino M, et al. Presence of tumor necrosis is not a significant predictor of survival in clear cell renal cell carcinoma: higher prognostic accuracy of extent based rather than presence/absence classification. J Urol. 2009;181(4):1558−1564. doi:10.1016/j. juro.2008.11.098.

11. Katz MD, Serrano MF, Grubb RL 3rd, et al. Percent microscopic tumor necrosis and survival after curative surgery for renal cell carcinoma. J Urol. 2010;183(3):909−914. doi:10.1016/j.juro.2009.11.010.

12. Ljungberg B, Bensalah K, Canfield S, et al. EAU guidelines on renal cell carcinoma: 2014 update. Eur Urol. 2015;67(5):913−924. doi:10.1016/j. eururo.2015.01.005.

13. Amtrup F, Hansen JB, Thybo E. Prognosis in renal carcinoma evaluated from histological criteria. Scand J Urol Nephrol. 1974;8(3):198−202. doi:10.3109/00365597409132129. PMID: 4428182.

14. Ficarra V, Martignoni G, Lohse C, et al. External validation of the Mayo Clinic stage, size, grade and necrosis (SSIGN) score to predict cancer specific survival using a European series of conventional renal cell carcinoma. J Urol. 2006;175(4):1235−1239. doi:10.1016/ S0022-5347(05)00684-1.

15. Ito K, Seguchi K, Shimazaki H, et al. Tumor necrosis is a strong predictor for recurrence in patients with pathological T1a renal cell carcinoma. Oncol Lett. 2015;9(1):125−130. doi:10.3892/ ol.2014.2670.

16. Zhang L, Zha Z, Qu W, et al. Tumor necrosis as a prognostic variable for the clinical outcome in patients with renal cell carcinoma: a systematic review and meta- analysis. BMC Cancer 2018;18(1):870. doi:10.1186/s12885-018-4773-z.

17. Lam JS, Shvarts O, Said JW, et al. Clinicopathologic and molecular correlations of necrosis in the primary tumor of patients with renal cell carcinoma. Cancer 2005;103(12):2517−2525. doi: 10.1002/ cncr.21127.

18. Kuroe T, Watanabe R, Kojima M, et al. Evaluation of the morphological features and unfavorable prognostic impact of dirty necrosis in renal cell carcinoma. J Cancer Res Clin Oncol. 2021;147(4):1089−1100. doi:10.1007/s00432-020-03505-2.

19. Leibovich BC, Lohse CM, Cheville JC, et al. Predicting oncologic outcomes in renal cell carcinoma after surgery. Eur Urol. 2018;73(5):772−780. doi:10.1016/j.eururo. 2018.01.005.

Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#