#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

K životnímu jubileu profesora Vladimíra Krále


Autoři: Č. Neoral
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2018, roč. 97, č. 4, s. 171.
Kategorie: Jubileum

Prof. MUDr. Vladimír Král, CSc. se narodil 29. 3. 1938 v Plzni. Maturoval v r. 1956 a pak pokračoval ve studiu na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy, kde promoval v r. 1962. Svoji profesní dráhu začal jako sekundář na Chirurgickém oddělení Nemocnice v Karlových Varech, kde pracoval až do roku 1969. Zde získal první chirurgické zkušenosti, návyky a vztah k oboru, čehož si dodnes považuje. Velice rád a často vzpomíná na prim. Wachtfeidla, který svým přátelským a laskavým přístupem k mladším lékařům velice usnadňoval jejich první kroky v oboru. První chirurgickou atestaci složil v r. 1965, druhou pak v r. 1971, to již na I. chirurgické klinice LF Univerzity Palackého v Olomouci, kam na podzim v roce 1969 nastoupil, ještě za vedení prof. Rapanta. Na klinice se dále odborně rozvíjel pod vedením prof. Šerého.

Prof. Král patří k poslední generaci chirurgů, kteří v průběhu svého odborného růstu postupně prošli všemi chirurgickými obory, jako je obecná abdominální a traumatologická chirurgie, ale také urologie a anesteziologie, věnoval se hepatobiliární a hrudní chirurgii. Později, pod vlivem okolností, přidal ještě transplantologii − podílel se významným způsobem na transplantaci ledvin. Stál po boku prof. Králíka po jeho návratu a krátkém působení v čele kliniky. Dále rozvíjel jícnovou chirurgii a také se věnoval problematice portální hypertenze a chirurgickým spojkám v době, než jejich význam poklesl zavedením TIPSu.

V r. 1980 pracoval půl roku jako chirurg v Kambodži. Byl členem zdravotnické expedice, jejímž úkolem bylo zavedení bazální zdravotnické péče v genocidou zcela zdevastované zemi po pádu Pol Pota. Zkušenosti z této mise ovlivnily jeho další názory i jednání.

Publikoval více než sto odborných prací a je autorem řady přednášek, které přednesl na mnoha domácích i mezinárodních konferencích. Před rokem 1989 byl opakovaně navrhován k habilitaci, ale obhájit se mohl až v roce 1991 po změně politických poměrů. V roce 1993 obhájil profesorské řízení a byl jmenován přednostou I. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci. Tuto funkci zastával až do roku 2005. Pod jeho vedením na klinice habilitovali čtyři lékaři, z nichž všichni obhájili později profesorské řízení. Provedl zásadní reorganizaci chirurgické péče: oddělila se traumatologie a s definitivní platností se vymezily kompetence mezi I. a II. chirurgickou klinikou.

Po odchodu z funkce přednosty a zároveň do důchodu pracuje na klinice dodnes na část úvazku. Jako pro každého chirurga bylo pro něho bolestné opustit operační sál, nicméně rozhodl se věnovat svůj čas převážně výuce a výchově mladé generace, což považuje v současnosti za svůj hlavní program. S touto pracovní a životní změnou se také rozhodl abdikovat na odborné funkce (byl členem výboru ČCHS ČLS JEP, předsedou Oborové rady chirurgie apod.). Je držitelem mnoha ocenění odborných, jako jsou Maydlova medaile, Palackého medaile, i společenských, například Cena města Olomouce.

Vedle zmíněné výuky se věnuje svým koníčkům: fotografování, hudbě a historii. Příjemným oživením jsou pro profesora Krále jeho dvě vnoučata. Snaží se jim předat nejen něco ze svých znalostí, ale i ze sportovního talentu − byl výborný lyžař a gymnasta. V tom možná také tkví tajemství jeho výborné kondice a svěžesti. A my ji panu profesorovi přejeme a pevně věříme, že nás v plném zdraví bude nadále obohacovat svými zkušenostmi a radou!                           

Za spolupracovníky z I. chirurgické kliniky

prof. MUDr. Čestmír Neoral, CSc.

přednosta I. chirurgické kliniky FN Olomouc

e-mail: Cestmir.Neoral@fnol.cz


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 4

2018 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#