#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel profesor Králík


Autoři: V. Král;  Č. Neoral
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2017, roč. 96, č. 7, s. 283.
Kategorie: Nekrolog

V sobotu 14. 7. 2017 zemřel po delší nemoci prof. MUDr. Jiří Králík, DrSc., emeritní přednosta I. chirurgické kliniky LF Univerzity Palackého v Olomouci. Prof. Králík začal svoji chirurgickou kariéru prací v anatomickém ústavu. Tak začínají chirurgové, kteří mají již na samém začátku své profese pevný plán, jak se rychle dostat na dráhu, která by je dovedla k výšinám chirurgického „řemesla“. Prof. Králík této časově relativně krátké příležitosti využil beze zbytku a po celý svůj chirurgický život z ní pak bohatě těžil. Hned po skončení svého působení na anatomii nastoupil na I. chirurgickou kliniku, kterou tehdy vedl prof. Rapant. Je možné říci, že toto byla hvězdná doba pro prof. Králíka. Cítil, že dostal příležitost prokázat svůj talent, píli i vzdělanost, a prof. Rapant toto vše dovedl ocenit. Vznikla tak velká vazba mezi mladým a začínajícím chirurgem a zkušeným, moudrým a vynikajícím „šéfem“ chirurgické kliniky. Prof. Králík později vzpomínal na svého učitele s velikou úctou, až dojetím. V roce 1971 odešel do Ostravy, kde působil ve funkci zástupce přednosty chirurgické kliniky v Ostravě-Porubě. V roce 1976 se stal primářem chirurgického oddělení v Přerově a tuto funkci zastával až do roku 1988, kdy se vrátil na místo svých prvních chirurgických kroků, na I. chirurgickou kliniku do Olomouce. Zde ho zastihl bouřlivý rok 1989 a zde také dostal svoji největší životní příležitost, když se stal po dovršení svých šedesátin přednostou kliniky, kterou pak vedl v letech 1991 až 1993. Po odchodu do důchodu odešel do Přerova − nikoli na odpočinek, ale aby pracoval jako důchodce, což v různých obměnách, naposledy jako soudní znalec, činil téměř do posledních dnů svého činorodého života.

Profesor Králík zvládl chirurgii s lehkostí a elegancí, jež byla nevšední a mnozí mu ji až záviděli. Jeho „oborem“, který přejal od svého milovaného učitele prof. Rapanta a který dále úspěšně rozvíjel, byla však především chirurgie jícnu a portální hypertenze. Dosáhl zde úrovně předních českých chirurgů a přispěl nemalým dílem k tomu, že I. chirurgická klinika v Olomouci si získanou pověst z éry prof. Rapanta nejen uchovala, ale dále své aktivity v této oblasti rozvíjí a má k této problematice stále co říci.

Koncem tohoto roku, dne 30. 12. 2017, by se prof. Králík dožil 90 let. Je to věk úctyhodný. Prof. Králík žil svůj život, a to až do posledních dnů, plně a aktivně. Přestože jeho hlavní náplní byla chirurgie, překvapoval své okolí svými znalostmi historie a literatury. Nebyl z těch, jejichž poznání, životní radosti i strasti začínají a končí u bran kliniky. Měl své ušlechtilé zájmy a ty mu dodávaly sílu v jeho poctivé, úsilovné a pilné práci. Pracovníci I. chirurgické kliniky se k jeho odkazu hrdě hlásí a vzpomínají na něho s velikou úctou.

prof. MUDr. Vladimír Král, CSc.

prof. MUDr. Čestmír Neoral, CSc.

Fakultní nemocnice Olomouc

I. P. Pavlova 6

775 20 Olomouc


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 7

2017 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#