#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poranění horní končetiny – spolupráce anatoma s klinikem


Autoři: J. Bartoníček
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2015, roč. 94, č. 10, s. 392.
Kategorie: Monotematický speciál - Poranění horní končetiny - spolupráce anatoma s klinikem - Editorial

Toto monotematické číslo Rozhledů v chirurgii bychom chtěli věnovat 65. výročí založení Traumatologicko-ortopedického oddělení ÚVN, předchůdce dnešní Kliniky ortopedie 1. LF UK a ÚVN Praha.

V r. 1951 došlo k vyčlenění ortopedie z velkého chirurgického pracoviště ÚVN vedeného pozdějším akademikem Zdeňkem Kuncem. Prvním primářem se stal MUDr. Bohumil Eiselt, CSc., který vedl oddělení do r. 1970, kdy byl pro své politické postoje v období pražského jara odvolán.

Naštěstí byl jeho následovníkem jmenován další význačný odborník, prim. MUDr. Miroslav Fleischmann, CSc. Ten úspěšně pokračoval v díle svého předchůdce. Po jeho odchodu do důchodu v r. 1988 se stal primářem MUDr. Jozef Cyprich, CSc., který úspěšně vedl oddělení do r. 2003, kdy ho vystřídal MUDr. Jiří Fousek, PhD., působící ve funkci do r. 2010.

V té době se vedení ÚVN rozhodlo přeměnit oddělení na klinické pracoviště a tímto úkolem byl pověřen prof. MUDr. Jan Bartoníček, DrSc. V r. 2011 vznikla Klinika traumatologie pohybového aparátu 1. LF UK a ÚVN Praha, která se v r. 2014 přejmenovala na Kliniku ortopedie 1. LF UK a ÚVN Praha.

Zakladatel oddělení primář Eiselt spolupracoval od začátku 60. let s Anatomickým ústavem FVL UK v Praze, konkrétně s pozdějším prof. MUDr. Radomírem Čihákem, DrSc. Výsledky této spolupráce využil i ve své kandidátské disertační práci věnované onemocnění Achillovy šlachy. V těchto aktivitách pokračoval i prim. Fleischmann. Spolupráce s Anatomickým ústavem 1. LF UK v Praze (přednosta prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc.) ve vědě i výuce studentů pokračuje i v současné době a význačným způsobem obohacuje činnost obou pracovišť. Důkazem je i toto číslo věnované poraněním horní končetiny. Diagnostika a operační léčba zlomeniny lopatky, operační přístupy v oblasti lokte a předloktí i osteosyntéza radia, to vše vyžaduje hluboké znalosti anatomie. Předkládané články si proto mimo jiné kladou za cíl ukázat, jak vypadá praktická aplikace zdánlivě teoretických anatomických znalostí v klinice.

Prof. MUDr. Jan Bartoníček, DrSc.

Klinika ortopedie 1. LF UK a ÚVN Praha

U vojenské nemocnice 1200

169 02 Praha 6

e-mail: jan.bartonicek@uvn.cz


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#