#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úzkostný pacient s kardiovaskulárními příznaky


The anxious patient with cardiovascular symptomatology

The authors submit a review of typical chest symptoms of patients suffering from anxious disorders. The relationship of our emotion – especially of anxiety, depression, and anger – to heart activity is intriguing. Over one third of patients with unstable angina and after myocardial infarction experienced elevated anxiety at the time of the ischemic event, and these symptoms persisted for 1 year in 50% of anxious patients. On the other hand psychosocial stress and anxiety induce adverse changes in autonomic tone accounting for substantial but modifiable cardiovascular risk. There is also frequent commorbidity of anxious disorders and coronary heart disease, arrhytmias and sudden cardiac death.

The authors describe factors influencing chest pain expression in patients with cardiac or anxious disease and offer the useful algorhitm of diagnostic and therapeutic methods which minimize the risk of omission (neglect some serious cardiac problems), as well as commission (worsening of anxious and hypochondrical attitudes of these patients).

Key words:
anxiety – anxiety disorders – chest pain – diagnosis – treatment – cardiac disease – noncardiac disease – MUS.


Autoři: R. Honzák 1,2;  B. Seifert 2
Působiště autorů: Psychiatrická katedra IPVZ, Praha vedoucí prof. MUDr. K. Chromý, CSc. 1;  Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK, Praha přednosta MUDr. B. Seifert 2
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2005; 85(2): 102-106
Kategorie: Pro obor všeobecného lékařství

Souhrn

Autoři předkládají přehled zaměřený na typické kardiovaskulární příznaky, na něž si stěžují pacienti, jejichž základním onemocněním je úzkostná porucha. Upozorňují na vztahy některých emocí, zejména úzkosti, deprese a hněvu, ke kardiovaskulární symptomatologii. Více než třetina pacientů s nestabilní anginou pectoris či po proběhlém infarktu myokardu si stěžuje na úzkost a tato úzkost přetrvává u poloviny z nich po dobu nejméně jednoho roku. Na druhé straně psychosociální stres a úzkost vyvolávají nežádoucí změny autonomních regulačních systémů a stávají se tak vážnými kardiovaskulárními riziky, jejichž vlivy je možné a žádoucí usměrňovat. Častým problémem je rovněž komorbidita úzkostných poruch a kardiovaskulárních onemocnění, zejména ICHS, arytmií i náhlé srdeční smrti.

V článku jsou popsány faktory ovlivňující charakteristiky bolestí na hrudi, a to jak u nemocných s kardiálním onemocněním, tak u pacientů s úzkostnými poruchami a dále jsou nabídnuty algoritmy diagnostických a terapeutických postupů uspořádané tak, aby jednak minimalizovaly riziko přehlédnutí kardiálního onemocnění, ale současně zabránily nadhodnocení tohoto rizika, které ve svých důsledcích v praxi vede ke zvyšování úzkosti a posilování hypochondrických postojů úzkostných pacientů.

Klíčová slova:
úzkost – úzkostné poruchy – bolest na hrudi – diagnóza – léčba – kardiální onemocnění – funkční poruchy.


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 2

2005 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#