#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Prakt Gyn 2015; 19(2): 83
Kategorie: Editorial

Vážení čtenáři,

Když jsem se stal šéfredaktorem a začal psát editorialy, říkal jsem si, že vynechám politiku, ale ona nás dohání na každém kroku.

Nesmírně mne zaujalo rozhořčení turecké vlády nad tím, že si papež František dovolil vyvraždění 1,5 miliónu Arménů před 100 roky označit za genocidu. Prý měl použít výraz občanská válka. Přiznám se, že nechápu, jaký je v tom pro ty mrtvé rozdíl. Asi v tom nepoměru počtu mrtvých a míry výzbroje na obou stranách. Arméni dodnes nostalgicky koukají na jejich národní horu Ararat, která dominuje jižní části této prosluněné země chrámů a hor a která je na tureckém území, kam z Arménie nevede žádný hraniční přechod.

Vždy jsem si psaní editorialu považoval za čest. A tak se přiznávám, že mne překvapil kolega z redakční rady, kterého nakladatelství požádalo o koeditorial a on jej odmítl napsat, pokud nebude honorář. Zjevně si nevšiml, že tvorba časopisů je bohužel spíše koníček než práce. Tím ovšem nechci říci, že dělám časopis skvěle. To, zda moje snaha má smysl, posoudíte vy – čtenáři.

Hezky to napsal ruský léčitel Igor Saveljev: „Naneštěstí nepatřím mezi ty, kteří jsou přesvědčeni, že pokud by mohli prožít svůj život znovu, nic by v něm neměnili. Z celého srdce takovým lidem, spokojeným s průběhem vlastního života, gratuluji, protože kdybych já mohl znovu projít cestu, kterou jsem kráčel od svého narození, pokusil bych se změnit mnohé a snažil bych se nezatěžovat svoji karmu vlastním zlem a hloupostí.“

V novém čísle, které vychází při příležitosti druhého společného česko-slovenského gynekologického kongresu, který se tentokráte koná v Bratislavě, najdete hodně porodnických článků, nevyhneme se prenatální diagnostice a gestačnímu diabetu. Snad Vás zaujmou další rozhovory. Dotkneme se (naštěstí jen odborně) kondylomat, zmíníme léčbu klimakterického syndromu i zkušenosti z práce v zahraničí.

Přeji Vám krásné květnové dny. Jaro přináší nové síly do života a dle německého psychologa Heinze-Petera Röhra právě síla něco změnit nás může posunout dál. Když převozník v Plaváčkovi dokáže předat své veslo hamižnému králi, osvobodí se ze stereotypů a může začít znovu. Tedy pokud vás trápí stereotypy, přeji dost sil na to je opustit.

Váš




Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Praktická gynekologie

Číslo 2

2015 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#