#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinek kapecitabinu v léčbě triple negativního karcinomu prsu


Autoři: Igor Richter 1,2;  Josef Dvořák 2
Působiště autorů: Oddělení klinické onkologie, Krajská nemocnice Liberec, a. s. 2 Onkologická klinika 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice, Praha 1
Vyšlo v časopise: Klin Onkol 2020; 33(2): 159-160
Kategorie: Onkologie v obrazech

Triple negativní karcinomy představují histologicky, molekulárně biologicky a imunologicky heterogenní skupinu karcinomů prsu. Je pro ně charakteristické, že neexprimují alfa-estrogenové receptory, progesteronové receptory a HER2 receptory [1]. Triple negativní karcinomy představují přibližně 15 % všech karcinomů prsu, vyšší výskyt je v mladším věku [2]. V systémové léčbě triple negativního karcinomu prsu se indikuje standardně chemoterapie. V poslední době ale dochází k rozvoji dalších léčebných možností, jako imunoterapie, cílená léčba, či dokonce i podání antiandrogenní hormonální léčby [3]. V rámci systémové chemoterapie se nejvíce uplatňuje léčba založená na podání antracyklinů, taxanů či platinových derivátů. Tato léčba ale může být u starších pacientek problematická. Možností je v této skupině nemocných žen podání méně náročné léčby kapecitabinem. Chtěli bychom prezentovat pacientku narozenou v roce 1937. Byla k nám odeslaná z mamologické poradny v létě 2018 pro hmatnou velikou rezistenci v oblasti pravého prsu a hmatnou lymfadenopatii v pravé axile. Staging bez známek vzdálené diseminace, stadium cT3 N0 M0. Bioptické vyšetření prokázalo triple negativní karcinom prsu. Vzhledem k početným komorbiditám nebyla neoadjuvantní chemoterapie či sanační operace indikovaná. U pacientky jsme indikovali samotnou radioterapii na oblast celého pravého prsu + spádové lymfatické oblasti (2/50 Gy) + boost na lůžko tumoru v pravém prsu (2/10 Gy). Léčba proběhla v 10–11/2018. Na kontrolní mamografii na jaře 2019 prakticky kompletní remise nálezu na pravém prsu, současně i kompletní remise v oblasti axily. Na podzim 2019 se během 2 týdnů u nemocné objevilo zarudnutí kůže se zatuhnutím podkoží nad pravou lopatkou s propagací až do pravého nadklíčku (obr. 1). Byla provedena kožní excize s nálezem metastázy triple negativního karcinomu prsu. Vyšetření výpočetní tomografií bez známek dalšího onkologického postižení. U nemocné jsme indikovali monoterapii kapecitabinem. Již po dvou cyklech léčby došlo k výrazné lokální regresi nálezu (obr. 2). Pacientka léčbu toleruje bez větších komplikací, bez projevů toxicity kapecitabinu.

Progrese nálezu na podzim 2019 – metastáza projevující
se zarudnutím kůže se zatuhnutím podkoží nad pravou lopatkou
Obr. 1. Progrese nálezu na podzim 2019 – metastáza projevující se zarudnutím kůže se zatuhnutím podkoží nad pravou lopatkou

Regrese nálezu po dvou cyklech léčby kapecitabinem.
Obr. 2. Regrese nálezu po dvou cyklech léčby kapecitabinem.

MUDr. Igor Richter, Ph.D.
Oddělení klinické onkologie
Krajská nemocnice Liberec, a.s
Husova 357/10
460 63 Liberec
e-mail: igor.richter@seznam.cz
Obdrženo: 15. 1. 2020


Zdroje

1. Bianchini G, Balko JM, Mayer IA et al. Triple-negative breast cancer: challenges and opportunities of a heterogenous disease. Nat Rev Clin Oncol 2016; 13 (11): 674–690. doi: 10.1038/nrclinonc.2016.66.

2. Navrátil J, Fabian P, Palácová M et al. Triple negativní karcinom prsu. Klin Onkol 2015; 28 (6) : 405– 415. doi: 10.14735/ amko2015405.

3. Dvořák J, Kordíková D, Večeřová K et al. Perspektivní léčebné postupy u triple negativního karcinomu prsu. Onkologie 2017; 11 (4) : 192– 195.

Štítky
Dětská onkologie Chirurgie všeobecná Onkologie

Článek vyšel v časopise

Klinická onkologie

Číslo 2

2020 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#