#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Klin. Biochem. Metab., 30, 2022, No. 3, p. 67
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

Dovolte mi, abych vás pozdravila na prahu podzimu. I když tato slova píšu uprostřed nelítostných veder, doufám, že k vám se dostanou už v období, kdy počasí bude přívětivější. Ještě jednou bych vám všem ráda poděkovala, že jste mi svou volbou umožnili stanout v čele naší odborné společnosti, ČSKB ČLS JEP. Opravdu hluboce si toho vážím a děkuji zároveň i všem, kteří se na vedení společnosti podíleli a stále podílejí. Rádi bychom vás všechny informovali přes nové webové stránky společnosti a zároveň vás i zapojili do života společnosti. Nejen pro studenty, ale pro všechny, kteří se zajímají o obor, je určena možnost přístupu k edukačnímu portálu NEJM Knowledge a AACC learning lab. Je zde k dispozici přes 100 přednášek s tématy z biochemie, hematologie, imunologie a mikrobiologie. Oproti minulým letům je zdarma na jeden rok (standardní cena: 85 USD).

Všechno kolem nás se mění a není to nic zvláštního, bylo to tak vždy a musíme s tím počítat. Jsme tu od toho abychom se vyrovnali se vším, před co nás život a okolnosti postaví. A my to zvládneme. Samozřejmě, že to zvládneme. Proč si to myslím? Protože to prostě zvládnout musíme. Pracujeme v oboru, který pomáhá navracet lidem to nejcennější, co mají, jejich zdraví. Většina z nás si tento obor zvolila jistě hlavně pro to. V tomto oboru nevládnou peníze a mimořádnou prestiž si tu také vydobude málokdo. Snad také cítíte tu radost, když se vám podaří pomocí laboratorních výsledků nasměrovat lékaře ke správné diagnóze, podpořit správnou léčbu nebo odhalit nemoc v samotném počátku, kdy je možné ještě úspěšně zasáhnout.

V minulých dnech jsme na webovou stránku naší společnosti umístili překlad Etického kodexu pracovníka v klinické laboratoři, jak nás k tomu vyzvala Mezinárodní federace klinické chemie a laboratorní medicíny (IFCC). Jsou zde formulovány etické zásady a normy, podle nichž pracovníci v klinických laboratořích vykonávají své povolání. Požadavek vykonávat praxi v souladu s nejvyššími dosažitelnými etickými standardy je stejnou výzvou pro odborníky na všech úrovních odbornosti a pracovních zkušeností. Je zde popsána Zodpovědnost vůči pacientovi, vůči kolegům a profesi i vůči společnosti. Všechny nás zarazilo, že takovou výzvu, která v podstatě znamená: „Chovejte se slušně!“, je potřeba vůbec publikovat.

Je zde umístěn i Kodex etické obchodní praxe, který byl zpracován velmi podrobně Českou asociací výrobců a dodavatelů diagnostik in vitro (CZEDMA), ve kterém se přesně definuje, jaká podpora ze strany firem je ještě přijatelná a co už v současné době není možné. Při čtení této velmi podrobné publikace si uvědomíte, kam až dospěla obava z toho, že by někdo mohl mít výhodu ze svého postavení a že zdravý rozum, důvěra a morálka jsou pojmy, které se asi opravdu někam ztratily.

Po dvouleté přestávce v osobních odborných kontaktech snad přichází zase období vzájemného setkávání bez všech omezení. Těším se na to nejbližší, kterým je tradiční Sympozium Klinické biochemie FONS v Pardubicích, které se koná ve dnech 18. - 20. 9. 2022 v prostorách Univerzity Pardubice. Ráda se s vámi všemi zase potkám.

Drahomíra Springer


Štítky
Biochemie Nukleární medicína Nutriční terapeut

Článek vyšel v časopise

Klinická biochemie a metabolismus

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#