#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Webové okénko


Autoři: S. Voháňka
Působiště autorů: Neurologická klinika LF MU a FN Brno
Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2014; 77/110(4): 518
Kategorie: Webové okénko

Vážené čtenářky a čtenáři,

aktuální webové okénko zaměříme na poruchy čichu a chuti. Jde o téma, které se vyhledává poněkud hůře než ostatní choroby, protože po zadání klíčových slov „smell“ nebo „taste“ nám vyhledávače najdou stránky zabývající se svozem komunálního odpadu, reklamami na deodoranty nebo recenzemi restaurací. Po upřesnění na „smell and taste disorders“ získáme asi 5,5 mil. výsledků. S ně­kte­rými užitečnými se Vás pokusím seznámit. Většinou se jedná o části stránek neurologických nebo ORL pracovišť. Zvláště v USA ale funguje celá řada center, která se přímo specializují na poruchy chuti a čichu (Taste & Smell Disorders Clinic, např. http://www.tastesmell.com nebo http://www.med.upenn.edu/stc/patient.html). Ve vodách českého internetu jsem žádné specializované stránky na toto téma nenašel. Jen reklamy na monografii pardubických autorů (Vodička et al. Poruchy čichu a chuti) a nepříliš kvalitní a stručné informace pro pacienty.

Medscape

http://emedicine.medscape.com/article/861242-overview

Osvědčený informační zdroj poskytuje jen základní orientační vhled do problematiky. Stránky nemají moderní grafiku, jsou ale úsporně uspořádány a není těžké se v nich orientovat.

Obsah 3, Grafika 3, P/A

Medline Plus

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/tasteandsmelldisorders.html

Velmi kvalitní a rozsáhlý rozcestník s řadou článků a videí jak pro odbornou veřejnost, tak pro pacienty. Rychlé odezvy, kvalitní moderní grafika. Výukové materiály, přehled vzácných chorob, jejichž součástí je porucha čichu, statistiky, příručky pro pacienty.

Obsah 1*, Grafika 1, P, V/A

Klinika poruch čichu a chuti Drážďany

http://www.uniklinikum-dresden.de/das-klinikum/kliniken-polikliniken-institute/hno/forschung/interdisziplinares-zentrum-fur-riechen-und-schmecken/neuigkeiten/kongresse/kongressarchiv/smell-and-taste-04

Nejbližší pracoviště specializované na tyto poruchy v rámci ORL kliniky Univerzity Carla Gustava Caruse. Stránky jsou převážně v němčině, jen úvodní část je anglicky. Řada informací je pro pacienty, pro lékaře je určen kalendář akcí a ně­kte­ré materiály ke stažení. Pracoviště pořádá i letní školu a má řadu edukačních aktivit.

Obsah 2, Grafika 2, P, V/ N, A

Smell & Taste Treatment and Research Foundation

http://www.smellandtaste.org/?action=disorders

Pracoviště sídlí v Chicagu a má více než 40 vědeckých projektů. Webové stránky jsou však jen zcela stručně orientační a slouží hlavně k náboru pacientů.

Obsah 3, Grafika 3, V/A

Health24: Taste and Smell Disorders

http://www.health24.com/Medical/Diseases/Taste-and-smell-disorders-20120721

Kvalitně zpracovaný jednodušší materiál, na konci seznam literatury i s prolinky na Medline.

Obsah 2, Grafika 2, P/A

prim. MU Dr. Stanislav Voháňka, CSc., MBA

Neurologická klinika LF MU a FN Brno

e‑mail: svohanka@fnbrno.cz


Stránky převážně určené pro veřejnost (V), stránky zaměřené pro zdravotnické profesionály (P), za lomítkem je zkratka primárního jazyka.


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 4

2014 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#