#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čes. Revmatol., 23, 2015, No. 1, p. 3.
Kategorie: Editorial

Vážení kolegové a kolegyně,

Dostává se vám do rukou první číslo nového ročníku časopisu Česká revmatologie. Obsahem čísla jsou přehledná odborná sdělení na vysoce aktuální témata, jako jsou současné perspektivy léčby osteoartrózy z pera K. Pavelky nebo novinky v intraartikulární léčbě glukokortikoidy od R. Svobodové. Originální výsledky výzkumu polymorfismu genu pro methylentetrahydrofolát reduktázu prezentuje T. Soukup s kolektivem, číslo doplňuje zajímavá kazuistika D. Jílka a spolupracovníků, která je mimo jiné i dokladem interdisciplinárního charakteru oboru revmatologie. Doufám, že pro vás bude první číslo 23. ročníku České revmatologie zajímavé a přínosné zároveň.

Letošní rok přinese několik odborných kongresů a konferencí České revmatologické společnosti. V lednu se konaly tradiční Třeboňské revmatologické dny, v dubnu proběhne 69. klinická konference Revmatologického ústavu, v květnu XII. seminář mladých revmatologů, počátkem června XI. Slapské sympozium a v září nás čeká 59. výroční sjezd slovenských a českých revmatologů, který se bude konat v Banské Bystrici. Počet aktivních účastníků na revmatologických odborných akcích se stále zvyšuje, což je dokladem atraktivity a úrovně odborného programu, na druhou stranu se tak zvyšuje i množství příspěvků a abstrakt, která až do loňského roku vycházela v tištěné podobě v České revmatologii. S ohledem na jejich počet jsme se rozhodli abstrakta odborných akcí nadále publikovat formou samostatného tištěného sborníku, který obdrží všichni registrovaní účastníci, a v elektronické podobě na stránkách společnosti. Stránky společnosti jsou pravidelně aktualizovány, najdete zde mimo informace o odborných akcích také zápisy z jednání výboru společnosti, soubor doporučených postupů v revmatologii a řadu dalších informací.

Na závěr mi dovolte opět malé ohlédnutí zpět. Konzervativní medicína pohybového ústrojí spočívala velmi dlouho v paliativních opatřeních, rehabilitaci a fyzikální léčbě. Problematice revmatických onemocnění se proto z počátku věnoval mimo jiné časopis Fysiatrický věstník, který začal vycházet v Československu již v roce 1923. V roce 1966 byl časopis přejmenován na Fysiatrický a revmatologický věstník. Vycházel až do roku 1993, kdy byla problematika obou oborů oddělena. Jeho volným pokračováním se staly časopisy dva – Rehabilitace a fyzikální lékařství a Česká revmatologie. Posledním šéfredaktorem Fysiatrického a revmatologického věstníku a zároveň prvním šéfredaktorem byl prof. MUDr. Karel Trnavský, DrSc. Z jeho pera přinášíme v tomto čísle recenzi nové knihy Gerontorevmatologie.

Přeji vám příjemné čtení a těším se na číslo druhé, které bude, jako doufám, neméně zajímavé.

Martina Olejárová

vedoucí redaktorka


Štítky
Dermatologie Dětská revmatologie Revmatologie

Článek vyšel v časopise

Česká revmatologie

Číslo 1

2015 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#