#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Laparoskopická ovariopexe – modalita léčbyovariální endometriózy


Laparoscopic Ovariopexy – Modality of OvarianEndometriosis Treatment

Objective:
Case report of a successful treatment of ovarian endometriosis by laparoscopic ovariopexyin infertile women.Design: Case report.Setting: Institute for the Care of Mother and Child, Prague, Institute for Postgraduate MedicalEducation, Prague.Results: Conservative treatment of ovarian endometriosis is often complicated by postoperativeperiadnexal adhaesions which may result in pelvic pain or ongoing infertility. Temporary laparoscopicovarian suspension – ovariopexis is a very effective method in postoperative adhaesionprevention and in the treatment of ovarian endometriosis in infertile patient. We observed succesfullcases of laparoscopic treatment of ovarian endometriosis.Conclusion: Laparoscopic ovariopexis is a simple and effective method for treatment of ovarianendometriosis and prevention of extensive periadnexal adhaesions.

Key words:
laparoscopy, ovariopexis, endometrioma, ovarian endometriosis, adhaesions, infertility,pregnancy


Autoři: E. Kučera 1,2;  J. Keckstein 3;  R. Turyna 1,2;  H. Heřman 1
Působiště autorů: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha, ředitel doc. MUDr. J. Feyereisl, CSc. 2Katedra gynekologie a porodnictví IPVZ, Praha, vedoucí doc. MUDr. J. Feyereisl, CSc. 3Gynekologicko-porodnické oddělení, Nemocnice Villach, Rakousko, přednosta prof. MUDr. J. Kec 1
Vyšlo v časopise: Ceska Gynekol 2004; (5): 408-411
Kategorie: Články

Souhrn

Cíl:
Laparoskopické ošetření ovariální endometriózy u neplodných žen tzv. laparoskopickouovariopexí.Typ studie: Kazuistika.Název a sídlo pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha, Katedra gynekologie a porodnictvíIPVZ, Praha.Výsledky: U neplodných žen je laparoskopická operace ovariální endometriózy spojena s velmivýznamným rizikem vzniku pooperačních adhezí s následnou fi xací v oblasti ovarické fosy a zadníděložní stěny. Důsledkem může být přetrvávající neplodnost s pánevní bolestí.Závěr: Laparoskopická ovariopexe je jednoduchou prevencí ve vzniku rozsáhlého adhezivníhoprocesu v malé pánvi. Současně je účinnou laparoskopickou technikou v léčbě neplodnosti.

Klíčová slova:
laparoskopie, ovariopexe, endometriom, ovariální endometrióza, adheze, neplodnost,těhotenství

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Česká gynekologie


2004 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#