#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel prof. MUDr. František Perlík, DrSc.


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 249
Kategorie: Osobní zprávy

Dne 7. listopadu 2020 nás ve věku 80 let opustil přední český klinický farmakolog prof. MUDr. František Perlík, DrSc.


František Perlík se narodil 12. srpna 1940. Po promoci v roce 1963 nastoupil jako sekundární lékař interního oddělení nemocnice v Kladně. Postupně se začal více profilovat výzkumným směrem, a to ve Farmakologickém ústavu ČSAV a Výzkumném ústavu chorob revmatických v Praze. V tomto období se věnoval zejména experimentálním modelům zánětu a genetickým faktorům vzniku, vývoje i terapeutického ovlivnění zánětlivé reakce. V dalším období se zaměřoval zejména na klinické aspekty farmakologie, kde využil rovněž své zkušenosti ze zahraničního pobytu na lékařské fakultě v Paříži.

V roce 1983 založil oddělení klinické farmakologie, nejprve jako součást I. interní kliniky Fakultní nemocnice I. V roce 1990 bylo přeměněno v samostatné Oddělení klinické farmakologie, které je od roku 2002 společným pracovištěm 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V letech 2002–2007 potom vedl Farmakologický ústav 1. LF UK a VFN. Byl také dlouholetým vedoucím subkatedry klinické farmakologie IPVZ. Profesorem v oboru lékařská farmakologie byl jmenován v roce 2004.

Jeho vědeckým zájmem a zaměřením bylo zejména studium možností predikce dávkování léčiv podle farmakokinetických ukazatelů, možnosti využití farmakogenetických postupů, změny osudu modelových léčiv u nemocných s jaterní cirhózou a vlivy transportní vazby na výskyt nežádoucích reakcí léčiv. Organizoval a realizoval řadu klinických hodnocení nových léčiv.

Po celou svou profesní dráhu František Perlík kombinoval snahu o poznání a pochopení podstaty jevů s pohledem klinického lékaře. Později s neobvyklou dávkou laskavosti a lidskosti aktivně přispíval k rozvoji oboru klinické farmakologie v celé jeho komplexní šíři – jak v oblasti terapeutického monitorování léčby, tak také výzkumu, aplikace farmakokinetiky i hodnocení způsobu používání léků. Jeho prioritní výsledky byly publikovány ve více než 100 odborných publikacích a hojně citovány. Byl velmi aktivní v pregraduální i postgraduální výuce, přičemž jeho přednášky a semináře byly vždy velmi oblíbené a hojně navštěvované posluchači.

Profesor Perlík byl opakovaně volen do výboru společnosti a posléze byl zvolen i předsedou výboru České společnosti pro klinickou a experimentální farmakologii a toxikologii ČLS JEP. Rovněž pracoval jako člen výboru European Drug Utilization Research Group a byl národním delegátem European Association for Clinical Pharmacology and Therapeutics.

Odchodem Františka Perlíka ztrácíme laskavého a oblíbeného spolupracovníka, bystrého lékaře, vždy dobře naladěného a vynikajícího učitele a předního českého klinického farmakologa. Čest jeho památce!

Ondřej Slanař


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#