#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zapomenutý gastroenterolog?


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2020; 159: 219
Kategorie: Dějiny lékařství

V letošním roce uplynulo takřka bez povšimnutí 70 let od úmrtí profesora MUDr. Jiřího Scheinera, prvního předsedy České společnosti pro gastroenterologii a výživu.

U ZRODU ČESKÉ ENDOSKOPICKÉ ŠKOLY

Jiří Scheiner se narodil dne 22. srpna 1893 v Praze, maturoval v roce 1912 na vinohradském gymnáziu a poté vystudoval lékařskou fakultu University Karlovy, kde byl promován 5. června 1920. Nastoupil na I. kliniku nemocí vnitřních, kde tehdy působil jako přednosta prof. MUDr. Ladislav Syllaba.

V září 1929 se habilitoval na LF UK v Praze pro obor speciální patologie a terapie nemocí vnitřních, poté podnikl studijní cesty do Francie, Německa a Anglie. A pravděpodobně v té době se začal blíže věnovat gastroenterologii, ač byl původně zaměřen nefrologicky. Od té doby ovšem pěstoval gastroenterologii již zcela systematicky.

V květnu 1932 byl pověřen substitucí přednosty propedeutické kliniky za zemřelého profesora Veselého a suplováním přednášek „Propedeutická klinika“. Ve funkci setrval až do jmenování profesora Bohumila Prusíka přednostou propedeutické kliniky v prosinci 1932.

Na I. interní klinice v Praze vznikla první česká endoskopická škola. Zde v roce 1931 spolu s Jiřím Scheinerem endoskopoval Stanislav Mitáček (1902–1989) a v roce 1932 přišel na Scheinerovo oddělení Karel Herfort (1906–1999).


Hrob Josefa Scheinera na pražských Olšanských hřbitovech

PUBLIKAČNÍ ČINNOST

První veřejné sdělení o vlastních zkušenostech s gastroskopiemi proběhlo na Spolku lékařů v Bratislavě v roce 1933. Zde referoval kromě Herforta a Scheinera také Rudolf Halmoš z interní kliniky profesora Miloše Netouška z Bratislavy. Přednáška byla vydána (Naše zkušenosti s gastroskopií. Bratislavské lekárské listy 1934, č. 6). Na I. interní klinice v Praze měly v roce 1934 svůj původ prioritní práce Scheinerovy a Herfotovy (Scheiner J, Herfort K. Endoskopický obraz žaludeční sliznice a sekreční křivka kyseliny solné. Časopis lékařů českých 1934, č.50). V roce 1934 byla gastroenterologická skupina tvořena již čtyřmi gastroenterology, protože ze Slovenska přišel dr. Ludvík Hloucal.

V roce 1937 vyšla Scheinerova monografie „Gastritis“ ve vydavatelství Melantrich jako čtvrtý svazek Purkyňovy knižnice lékařské. Kniha byla vybavena 9 tabulkami, 14 vyobrazeními v textu a 4 barevnými přílohami. Akvarelové gastroskopické obrázky nakreslil klinický malíř mistr Souček. V knize autor zevrubně shrnul názory té doby na onemocnění žaludku. Není bez zajímavosti, že za nejvhodnější prostředek v léčbě gastritidy pokládal bismut. V témže roce byl docent Scheiner navržen na jmenování mimořádným profesorem.

SOKOL, VĚZEŇ, DĚKAN

Jiří Scheiner byl významným sokolským funkcionářem. I. místostarosta České obce sokolské MUDr. František Bláha o něm píše: „… byl jednatelem zdravotnického odboru ČOS, stejně jako pomocného zdravotnického sboru, zejména v dobách předsletových, a bylo těžko si představit kterýkoliv Všesokolský slet a zdravotnickou výzkumnou, stejně jako pomocnou službu při něm, bez Dr. Scheinera.“

Za odbojovou činnost byl Jiří Scheiner zatčen gestapem v květnu roku 1944. Do května 1945 byl vězněn v terezínské Malé pevnosti. Pobyt v koncentračním táboře značně zhoršil chorobu, která již před zatčením vzbuzovala obavy. Vrátil se ve značně zbědovaném stavu

V květnu 1945 byl jmenován řádným profesorem vnitřního lékařství a pověřen vedením Kliniky chorob vnitřních Lékařské fakulty UK v Plzni. Opustil Prahu a věnoval vědomosti a veškeré síly nejen organizaci kliniky, ale později také organizaci a vedení fakulty, jejímž děkanem byl ve školním roce 1947–1948.

PRVNÍ PŘEDSEDA GASTROENTEROLOGICKÉ SPOLEČNOSTI

Profesor Scheiner se v naší zemi snažil založit společnost, která by pěstovala gastroenterologii, soustředila vědecké pracovníky tohoto oboru i oborů příbuzných a vydávala vlastní odborný časopis. Díky jeho iniciativě a energii byla myšlenka nakonec realizována. Na podzim v roce 1945 se ustavila Česká společnost pro gastroenterologii a výživu a prof. Scheiner se stal jejím prvním předsedou.

Těžké bronchiální astma a rozsáhlá rozedma plic se všemi následky na oběhové ústrojí značně ztěžovaly poslední rok jeho života. Jiří Scheiner zemřel 24. února 1950 v Praze.

Jeho poslední publikovaný článek „Po stopách české gastrologie“ byl vydán jako úvodní v prvním čísle prvního ročníku nového časopisu České společnosti pro gastro-enterologii a výživu nazvaného Gastro-enterologia Bohema. Článek končí slovy: „A tu, v den, kdy jsme položili základ české gastrologické společnosti, mám jediné přání: aby ti mladší byli šťastnějšími, než jsme byli my, aby mohli v naší svobodné republice užívati po dlouhá léta pohody klidných mírových let, nutné k příznivému vývoji vědeckého bádání, ku prospěchu české gastrologie a české lékařské vědy vůbec.“

MUDr. Karel Lukáš, CSc.
IV. interní klinika – klinika gastroenterologie a hepatologie 1. LF UK a VFN v Praze


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#